BIVŠI KONZUL U MOSTARU MARIČIĆ, ODUŠEVLJEN NOVOM PARTIZANSKOM VLAŠĆU

Ivan Fumić: Sabor treba prestati biti pokroviteljom komemoracije u Bleiburgu

Posted by galeus on Velj 19, 2012 in Hr vijesti | 6 comments
Predsjednik Saveza partizanskih boraca Ratko Maričić također je ocijenio kako su dolaskom nove vlasti zapuhali povoljniji vjetrovi za partizanske borce iz Drugog svjetskog rata
Ivan Fumić, nekadašnji djelatnik KOS-a i vojni tužitelj JNA, koji se i unatoč činjenici da je 1945. imao svega 12. godina u posljednje vrijeme transformirao u člana Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, najavio je kako će njihov Izvršni odbor predložiti Hrvatskom saboru prestanak pokroviteljstva nad komemorativnim svečanostima kojima se svake godine obilježavaju žrtve Bleiburga.
Fumić, koji je hrvatskoj javnosti, kao i Stjepan Mesić, poznat po izjavama da nakon drugog svjetskog rata nije bilo partizanskih zločina, nego je na Bleiburgu, kako je jednom prigodom kazao, “pokopano 20 ustaša koji su se odbili predati partizanima pa su se sami ubili”, također najavljuje kako će od Sabora tražiti ukidanje državnog praznik 22. lipnja, Dan antifašizma u Hrvatskoj. Takav su prijedlog, naime podržali sudionici izborne i izvještajne skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Petrinje, održane jučer u Petrinji. U neformalnom razgovor s nekim od istaknutijih članova SABAH-a doznali smo kako oni “nikada nisu ni prihvatili 22. lipnja kao dan ustanka”, nego su mišljenja da se treba vratiti obilježavanju 27. srpnja, kada je, kako kažu, “stvarno počeo antifašistički ustanak”. Predsjednik Saveza partizanskih boraca Ratko Maričić također je ocijenio kako su dolaskom nove vlasti zapuhali povoljniji vjetrovi za partizanske borce iz Drugog svjetskog rata - Sve je manje boraca NOB-a, lani je umro 2001, pa ih sada još 11.988 prima boračku mirovinu,  rekao je Maričić. Koliko ih je među navodnim partizanskim borcima koji su, kao i Fumić, u vrijeme završetka II. svjetskog rata bili desetogodišnjaci, Maričić nije kazao.

Primjedbe

Popularni postovi