HRVATSKI ISELJENICI ŽELE OSNOVATI BANKU I POLITIČKU STRANKU U HRVATSKOJ

'Hrvatski iseljenici žele osnovati banku za iseljenike i političku stranku'

darko petričić na turneji po sad-u

'Hrvatski iseljenici žele osnovati banku za iseljenike i političku stranku'

Hrvatski iseljenici izrazili su odlučnost i za uključivanje na domaću političku scenu, gdje bi preko osnivanja jedne političke stranke koja bi u svojem vijeću imala nekoliko predstavnika iz iseljeništva, neposredno sudjelovali na hrvatskim parlamentarnim pa i predsjedničkim izborima.
  • Autor: Dnevno.hr|
  • Photo: M.R. |
  • Utorak, 27.03.2012 10:24
Na poziv hrvatskih iseljenika iz Amerike, ekonomski analitičar i publicist Darko Petričić održao je seriju predavanja, a s turnejom je završio prošli tjedan nakon čega se vratio u Hrvatsku. Predavanje je inicirao hrvatski iseljenik iz Kalifornije Marko Rudela. Teme predavanja bile su: aktualna politička i ekonomska situacija u zemlji; ulazak Hrvatske u dužničku krizu; prevare na prošlim parlamentarnim izborima i referendumu; kako je Hrvatska opljačkala svoje iseljenike; država u rukama mafiokracije i korupcije. Predavanja su održana u Los Angelesu, San Franciscu, Torontu, Clevelandu i New Yorku, u razdoblju od 8. do 20. ožujka, a najveći interes hrvatski iseljenici su pokazali za analizom rada nove hrvatske Vlade, kaznenim progonom hrvatskih političara koji su opljačkali zemlju i hrvatske iseljenike kao i mogućnostima ulaganja u domovinu. Zanimalo ih je i to kako se uz pomoć odvjetnika, gruntovnica i sudova otimaju i kradu zemljišne parcele kod Zadra, na Braču, otocima i drugim lokacijama, pri čemu su izrazili nepovjerenje u ispravno funkcioniranje hrvatskih institucija i kompletnog pravosuđa, ističe Petričić.

Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, iseljenici su spremni pomoći s novim investicijskim injekcijama koje bi pokrenule investicijski ciklus i od strane drugih inozemnih investitora i kompanija, ali ne pod postojećim uvjetima i u postojećoj poduzetničkoj klimi u kojoj dominira pravna neefikasnost i korupcija. Bilo je riječi o osnivanju ili preuzimanju jedne banke u kojoj bi većinski dioničari i vlasnici bili iseljenici, a ta bi banka imala velike ovlasti i služila bi kao financijski servis za hrvatske iseljenike i poduzetnike. Ovisno o raspoloživim sredstvima, banka bi poticala proizvodne i izvozne programe. Iako je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja osnivanja ovakve banke, oni nisu bili uspješni pa se ovog puta ne bi smjele ponoviti prethodne pogreške.
Hrvatski iseljenici izrazili su odlučnost i za uključivanje na domaću političku scenu, gdje bi preko osnivanja jedne političke stranke koja bi u svojem vijeću imala nekoliko predstavnika iz iseljeništva, neposredno sudjelovali na hrvatskim parlamentarnim pa i predsjedničkim izborima, tvrdi Petričić i nastavlja:
- Ovaj skup predavanja zamišljen je kao novo povezivanje hrvatskih iseljenika s domovinom koja ih sustavno ignorira, ali i kao međusobno povezivanje hrvatskog iseljeništva iz cijelog svijeta. U novoj seriji predavanja planira se posjeta Australiji kao i nekim evropskim zemljama.

Primjedbe

Popularni postovi