UDRUGA HUB ORGANIZIRALA INTERESANTAN OKRUGLI STOL O GOSPODARENJU OTPADOM

Okrugli stol : KAKO GOSPODARITI OTPADOM?

E-mail Ispis PDF
Dana 28. veljače 2012. godine, u dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt održan je okrugli stol na temu "Kako gospodariti otpadom?". Hrvatska udruga Benedikt je, kao i uvijek, uspjela okupiti sve relevantne osobe  iz gradskih uprava i ekoloških udruga, te stručnjake koji aktivno razmatraju navedeni problem i nastoje iznaći najbolje rješenje.
Sudionici okruglog stola redom su bili gradonačelnik grada Kaštela Josip Berket, gradonačelnik grada Solina Blaženko Boban, predstavnik grada Splita prof.dr.sc. Jakša Miličić, savjetnik gradonačelnika za Karepovac, prof. Tomislav Lerotić angažirani ekologist, mr. sc. Ivana Rajčić, članica Povjerenstva za praćenje stanja okoliša grada Kaštela, dr. sc. Viktor Simončić, samostalni savjetnik za zaštitu okoliša, mr. sc. Goranka Adam, voditeljica Odbora za zaštitu okoliša HUB-a, predstavnik tvrtke CEMEX gospodin Branko Mozara te gospodin Ante Oman iz udruge "Rast Zagore". Pozivnica za okrugli stol je poslana i na adresu pretstavnika Splitsko-dalmatinske županije te Ministarstva zaštite okoliša s ministricom Mirelom Holy na čelu, ali se nažalost nitko od navedenih nije pojavio niti je opravdao svoj nedolazak.
Na početku okruglog stola sudionike je pozdravio moderator dr. sc. Mirko Ruščić (voditelj Odbora za znastveno-stručne aktivnosti  Hrvatske udruge Benedikt) te u uvodnom izlaganju  naveo da se Europska unija odlučila za nedeponijsko odlaganje i  da spalionice u vrijeme današnje krize predstavljaju veliki fininacijski teret. Dr. Rušćić je ukratko upoznao publiku s osnovnim pojmovima i problemima navedene teme, te je riječ prepustio prvom izlagaču gradonačelniku Kaštela Josipu Berketu. Gospodin Berket, upoznat s pravilom da na raspolaganju ima pet minuta za izlaganje, ironično je predbacio "...dajem odgovor za nula sekundi", te otvoreno rekao da u Kaštelima zbrinjavanje otpada ne postoji te da je to "civilizacijska sramota". Berket je uz to zamolio udruge za pomoć i naveo "Zeleni molim vas za odgovornost... tražim odgovornost i struku", osudio je one koji su pozvani na okrugli stol, a nisu došli i rekao "to je grijeh propusta .... oni su najveći krivci". Gradonačelnik Berket je istaknuo da postoje određeni pomaci, kao što je novi GUP s kompostanom, te tiskane slikovnice za djecu preko kojih bi se djeca educirala o načinima zbrinjavanja otpada. Iako se na početku izlaganja ogradio od Cemexa, na kraju je kategorički ustvrdio "Nećemo dopustiti Cemexu da postane spalionica". Zaključio je da treba odvajati otpad i reciklirati te da građane treba stimulirati kako bi to što prije postao standardni obrazac.
Gradonačelnik grada Solina Blaženko Boban je pozvao sve predstavnike gradova posebno grada Splita i Kaštela na zajedničko rješavanje problema otpada, te izložio tri modula, 1. teritorijalni - da se granice gradova ne gledaju preformalno, 2. Generacijski - "da se mladim ljudima da više prostora jer su iskreni i sve rade sa srcem" , te 3. Politički - da započeti projekti ne stagniraju dolaskom nove vlasti jer je "zagađeno bio na vlasti HDZ, SDP, HNS, HSP ili neovisni".
Izlaganje prof. dr. sc. Miličića savjetnika gradonačelnika Splita je izazvalo burne reakcije. Iako je dr. MIličić dao neke alarmantne podatke o količini otpada koji se odvozi na Karepovac cca 140 milijuna tona godišnje, da je visina Karepovca 70 metara od zemlje i da je to "vulkan koji se može probuditi svaki čas", te da je "odlaganje primitivno da primitivnije ne može biti". Ipak je njegova slikovita konstatacija da su "cementare/spalionice dar od Boga" izazvale emotivne reakcije te je gdin Miličić u svoju obranu rekao da je to njegovo mišljenje i da se s njim nitko ne mora složiti. Napomenuo je da se uz ekološku komponentu uvijek veže i ekonomska komponenta.
Gospodin dr. sc. Viktor Simončić je imao za zadatak ukratko usporediti Sisak i Kaštela kao "gradove slučajeve" na što je on odgovorio da je Sisak, po njegovom mišljenu nepotrebno "sotoniziran", ali da se veliki problem krije upravo u malim sredinama. Po pitanju razvrstavanja i recikliranja otpada je ustvrdio da je to "najkompliciraniji i najzahtjevniji postupak", te da u svakom slučaju svi građani moraju biti upoznati sa istinom bez obzira o kojem se postupku radilo.
Prof. Tomislav Lerotić je sa sudionicima i publikom podijelio svoja saznanja sa studijskih putovanja iz Austrije na kojima je uvidio kako građani te zemlje recikliraju 70-80% otpada, a ostali postotak otpada na "lijene građane" koji plaćaju svoj nemar. Naveo je i članak 25. Zakona o otpadu u kojem piše da "sve vrijedne stvari se moraju odvajati" te da su su predviđene kazne 150000 do 400000 kn. Prof. Lerotić je naveo i jedan apsurd da se u Hrvatskoj papir nerazumno baca, a u isto vrijeme se iz inozemstva uvozi stari papir. Upozorio je i na problem Lećevice zbog koje u vrijeme niskih voda dolazi, kroz zemlju, do zagađivanja rijeke Jadro, te da je neprihvatljivo i tragično da je Karepovac viši od zvonika "sv.Duje". Na argument održivosti spalionica je uzvratio da one nisu održive, jer se "papir može spaliti samo jedanput, a reciklirati 7 puta" te da je druga opcija ta koja je održiva. U konačnici je naveo da će usluge spalionice morati plaćati građani i to po kilogramu donesenog otpada, te da danas nije potrebno kupovati nove kontejnere za odvajanje otpada već samo prenamjeniti postojeće.
Mr. sc. Ivana Rajčić je upozorila da "Europska unija postavlja ciljeve, ali ne diktira da je spaljivanje jedina opcija", te da je "odvajanje otpada jedini održivi način za budućnost". Komentirala je izjavu dr. Miličića da je smeće alternativno gorivo i rekla da to nije alternativno gorivo, ali da može poslužiti kao zamjena, te da smeće nije obnovljivi izvor energije kako neki iznose u zadnje vrijeme. Gđa Rajčić je istaknula "besmisleno je paliti, kada možemo reciklirati, a to će otvarati i nova radna mjesta" te "ekolozi nisu zatvorili nijednu tvornicu, zatvorilo ih je tržište i tehnološka zaostalost".
Gospodin Ante Oman iz udruge "Rast Zagore" je rekao da "centra" (deponij) Lećevice neće biti jer za takav projekt ne postoji teriorijalni preduvjet te da je podneseno 5 kazenih prijava Državnom odjetništvu RH zbog navednog projekta i da za obustavu projekta mogu zahvaliti dr. Biočiću koji je uložio sve napore u spriječavanju provedbe spornog plana.
Nakon izlaganja sudionika, moderator dr. Ruščić je uputio pisutne kako je nastupilo vrijeme za repliciranje, a potom i za komentare i pitanja iz publike. Prvi je riječ uzeo gradonačelnik Berket i dr. Miličiću predbacio da je "reciklirani gradonačelnik" te rekao "vi ste po pitanju Kaštela, s obzirom da ste doveli željezaru u zaljev, za nas negativna osoba, uvijek vas se sjećamo u negativnom kontekstu", na što je dr. Miličić odgovorio "Da , ja sam kreator željezare i onaj koji je doveo svjetsku banku." Iz publike se zatim za komentar javio i predstavnik Cemexa Branko Mozara koji je rekao da će Cemex nastojati smanjiti emisiju CO2, te kako će osluškivati glas naroda i pokušati naći konsenzus bez obzira o kojem se projektu radilo.
Predstavnica ekološke udruge "Sunce" Gabrijela Medunić Orlić je pohvalila gdina Berketa za projekt slikovnica za djeca, ali je rekla da su one besmislene jer nema odgovarajuće infrastrukture, te da je ona itekako potrebna kako to nebi bila samo isprazna edukacija bez praktične primjene.
Iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije za komentar se javila doc. dr. Ćurin koja je zaključila da je odvajanje i recikliranje primarno, da se dio koji se ne može reciklirati uz visoku kontrolu podvrgne spaljivanju te da se hitno trebaju obaviti ozbiljne znanstvene studije na ovu temu i to od naših domaćih i neovisnih stručnjaka.
Na kraju su se svi sudionici okruglog stola zahvalili organizatoru na pozivu i pohvalili Hrvatsku udrugu Benedikt, jer je bez obzira na održavanje okruglog stola u prijepodnevnim satima, zanimljivom, ali vrlo važnom temom privukla zavidan broj građana, te potaknula sudionike na suradnju, izmjenjivanje iskustava i postizanje konsenzusa u budućim projektima.

Za HUB: Leon Zrnić

Primjedbe

Popularni postovi