STANJE U ENERGETICI U RH I KAKO DALJE


Tribina „Stanje u energetici Republike Hrvatske i kako dalje?“

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 21. veljače 2012., u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinjsko-frankopanska 19, održat će se tribina pod nazivom „Stanje u energetici Republike Hrvatske i kako dalje?“. Podnaslovi tribine su „Mogu li energenti u Hrvatskoj biti jeftiniji?“ i „Što treba učiniti kako bi energenti bili dostupni sve siromašnijim stanovnicima Hrvatske?“.
Na tribini će gostovati i izlagati dr. sc. Branimir Molak, dipl. inž., predsjednik Međunarodnog instituta za razvitak Hrvatske.

Kratka najava teme o kojoj će dr. sc. Molak izlagati na tribini:
Danas  domaća proizvodnja energenata zadovoljava manje od 1/2 potreba Hrvatske. Dakle, Hrvatska nije energetski neovisna i nikada neće niti biti, a ovisnost o uvozu energenata će se povećavati. Uz tu činjenicu vrijedi istaknuti da su naši najvredniji energetski izvori praktički poklonjeni strancima (prva četvrtina INA-e – Mađarima 2003. god., naš plin (35-40%) iz Jadrana  - Talijanima od 1997., nuklearna elektrana – Slovencima 2002., 1/2 TE Plomin 2 – Nijemcima 1996., naftni derivati i nafta - agresoru na Hrvatsku od 1991. god., ....)  i da energetski sustavi krajnje neracionalno posluju. To ima za posljedicu prekomjerno visoke cijene energenata (u odnosu na kupovnu moć stanovnika) i stoga su sve teže dostupni običnim ljudima. S obzirom na činjenice može se reći da u Hrvatskoj ne postoji tržište energenata nego postoje samo monopolske organizacije koje bez kontrole države čine što ih volja. Država mora brinuti o svojim stanovnicima, a to u području energetike ne radi. Bez uklanjanja teških neracionalnosti u energetici i bez povrata dobara neovlašteno poklonjenih strancima nema budućnosti za stanovnike Hrvatske. Kada sve rasprodamo od čega će narod živjeti?
Svako udovoljavanje neracionalnim energetskim sustavima za poskupljenjima energenata (električne energije, plina, naftnih derivata, topline...) je prepreka racionalizaciji rada u njima i povratu otuđene imovine (energetskih resursa) svih stanovnika Hrvatske. Uz povrat otuđene imovine izuzetno je važno osmisliti razvitak Hrvatske. Prikazane su osnove kako tome pristupiti.

Primjedbe

Popularni postovi