PROTIV ZAGAĐIVANJA KAŠTELANSKOG ZALJEVA

Inicijativa žitelja gradova uz Kaštelanski zaljev „Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada“

U tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex” priprema se spalionica opasnog otpada bez ikakvih filtera. Dakle, sve odlazi u zrak koji svakodnevno udišemo.
Među ostalim otpadom spaljivat će se i željeznički pragovi prepuni teških metala i kancerogenih supstancija.
Teški metali, sastojci željezničkih pragova, izazivaju karcinome, mutagenost i hormonalne poremećaje, jednom riječju, to je osuda na smrt.
Gleda li ovdje svatko svoju korist, a nitko ne gleda štetu koja će se nanijeti zdravlju ljudi? I što mi obični mali ljudi možemo poduzeti da zaštitimo svoju djecu i same sebe?
Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex”, prihvatilo je na sastanku 30. kolovoza 2011. godine u Zagrebu “Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš”, svi osim predstavnika Grada Kaštela Tihomira Brzovića.-Premda je riječ o Savjetodavnom stručnom povjerenstvu i premda odluku o usvajanju donosi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ako se po jutru dan poznaje, projekt “Cemexa” bi realno mogao zaživjeti.
Zaživi li projekt, dogodit će se to unatoč činjenici da je, poučena dugogodišnjim lošim iskustvom sa zagađenjem okoliša u svojoj sredini, kaštelanska javnost burno i s negodovanjem reagirala na samu najavu uvođenja drvnog otpada, uz obvezu smanjenja emisija ugljikova dioksida, kojim “Cemex” želi osigurati smanjenje korištenja oskudnih izvora fosilnih goriva, umjesto kojih bi se uvela alternativna.
U praksi to znači da bi se, prema procjenama, u pećima dviju “Cemexovih” tvornica godišnje spaljivalo 80.000 tona starih željezničkih pragova, ili deset tona na sat. Istina je da drvo i drvni otpad spadaju u kategoriju obnovljivih izvora energije, no otpadni željeznički pragovi, čije se spaljivanje sprema u cementarama, naišli su i na veliki otpor struke, jer su zbog produženja trajnosti premazivani različitim kemikalijama i potencijalna su opasnost za okoliš.
Želite li podržati našu inicijativu (inicijativu građana Kaštela, Splita, Vranjica, Solina i Trogira) i doprinijeti zaštiti okoliša u kojem danas živimo mi i naša djeca, u kojem se nadamo da će sutra živjeti i naši unuci, dajte svoj glas...
Protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva spaljivanjem opasnog i komunalnog otpada!
Protiv prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog i ostalog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex”.
Pokrenimo se! U suprotnom ćemo udisati zrak od kancerogenih teških metala, a svi već i predobro znamo kakve su posljedice.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade