NASTAVLJA SE LOŠA PRAKSA IMPLEMENTACIJE KRIVE STRATEGIJE GOSPODARENJA OTPADOM


Rasprava o centru za gospodarenje otpadom Marišćina

Rijeka, 03. veljače 2012. - Na panel raspravi o projektu izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, koja je jučer održana s ciljem upoznavanja javnosti o tom projektu, istaknuto je da je riječ o cjelovitom sustavu, koji se temelji na smanjenju količine otpada na mjestu nastanka, iskorištavanju vrijednih sastojaka i trajnom odlaganju uz strogu primjenu propisa.

Obnašatelj dužnosti župana primorsko-goranske županije Vidoje Vujić naglasio je kako se radi o važnom projektu koji će omogućiti odlaganje i gospodarenje otpadom na visokoj razini.

Najavio je da će županijska cesta od naselja Rujevice do Marišćine uskoro postati državna cesta, pa će obveza izgradnje posljednje dvije dionice postati obveza Hrvatskih cesta.

Vujić je još istaknuo da je rok za izgradnju Marišćine tri godine, prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava od EU, te je pozvao na suradnju kako bi se projekt zaista i ostvario.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da će pozitivni učinci Marišćine biti višestruki, da je počela sanacija postojećeg odlagališta Viševac te da je završena izgradnja vodoopskrbe za Marišćinu, što će omogućiti kvalitetniju vodoopskrbu za općinu Viškovo.

Gradi se cesta za potrebe Marišćine, koja će omogućiti brži razvoj područja uz koja prolazi, izgradnja Marišćine imat će pozitivne učinke na poduzetnike koji će biti angažirani, a uspostava integriranog sustava gospodarenja otpadom omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, rekao je.

Dodao je da će gospodarenje otpadom biti učinkovitije, da će se razviti postojeći sustav primarnog selektiranja otpada, smanjiti količina otpada i izdvajati vrijedne sirovine.

Selektiranje otpada utjecat će na smanjivanje cijene usluge odlaganja otpada za građane, rekao je Obersnel te dodao da je priprema projekta bila duga i složena, ali da je to omogućilo natjecanje za sredstva iz fondova EU iz kojih su osigurana 22 milijuna kuna.

Načelnik Općine Viškovo Goran Petrc istaknuo je da će se izgradnjom ceste za potrebe Marišćine dobiti obilaznica Viškova i stvoriti novi prostori za razvoj, da će općina Viškovo radom Marišćine osigurati stalne prihode te da će se komunalni otpad odlagati na ekološki način.

Nakon prve, panel-rasprave o Marišćini održat će se na još pet lokacija, u gradovima gdje će biti organizirane pretovarne stanice. Panel-rasprave financiraju se u sklopu projekta "Odnosi s javnošću: ŽCGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji", koji se provodi u okviru pretpristupnog programa IPA projekta. [Hina]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / CROENERGO MEDIA

Primjedbe

Popularni postovi