BI LI OVI KANDIDATI ZA MINISTRE U VIJEĆU MINISTARA BiH PROŠLI LUSTRACIJSKI TEST

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, bit će ministar vanjskih poslova, Damir Hadžić, potpredsjednik te stranke, novi je ministar prometa i komunikacija. Bariša Čolak iz HDZ-a predložen je da ostane na čelu Ministarstva pravde, Muhamed Ibrahimović iz SDA predložen je za ministra odbrane, a Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, ostaje ministar sigurnosti BiH, Damir Ljubić iz HDZ 1990 će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.
Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić iz SNSD-a je vjerojatni ministar financija, dok je iz ove stranke imenovan i Sredoje Nović, kao novi/stari ministar civilnih poslova. Mirko Šarović iz SDS-a bit će novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Zamjenici ministra obrane bi trebali biti dosadašnja zamjenica Marina Pendeš iz HDZ BiH, te Mirko Okolić iz SDS-a. Rudo Vidović iz HDZ 1990 bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija, a Fuad Kasumović iz SDA ostaje na mjestu zamjenika ministra finansija, a dosadašnju poziciju zadržat će i zamjenik ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić. Radmila Mitrović iz SDS-a bit će zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, dok će zamjenik ministra pravde biti Srđan Radulj iz DNS-a. SDP ima tri zamjenika ministara, i to Erminu Salkičević-Dizdarević, koja će biti zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Denisa Sarajlić-Maglić zamjenik ministra civilnih poslova, te Mladen Čavar zamjenik ministra sigurnosti.

komentar:

Zna se da je Sredoje Nović bio profesionalni udbaš, predložen za zadnjeg šefa SDB-a ex Jugoslavije koja se baš tada raspala. Raspala se Juga ali su se udbaši prepozicionirali i samo malo zamijenili uloge. Tako se može dogoditi da bivši suradnik službe, recimo Z. Lagumdžija, bude u novim okolnostima na neki način nadređen onomu za koga je tada radio. Ali, ništa od provjere ni od lustracije, jer su na čelu Agencija koje obavljaju provjere takodjer bivši suradnici SDB-a i KOS-a tako da je moguća jedino lustracija normalnih, mladih kadrova koji nisu imali kada proći pančevački obavještajni tečaj ili kumrovečku večernju školu. Lustrirani su na svim razinama vlasti, manje-više svi koji ne dolaze iz starih obavještajnih struktura. Možda nije bolje ni u RH, ali tko to uopće zna.

Primjedbe

Popularni postovi