ZAVRŠNI SKUP SAVEZA ZA HRVATSKU - HRVATSKIH DEMOKRŠĆANA I JEDINO HRVATSKE U SOLINU

Sinoć je u prepunoj dvorani doma kulture 'Kralj Zvonimir' u Solinu održan završni predizborni skup liste br. 12, koalicije Hrvatske demokršćanske stranke i Jedino Hrvatske.
Nazočnima su se obratili Ivan Baćak, Petar Kaćunko, nositelj liste prof. Josip Jurčević i predsjednik HDS-a, prvi na listi broj 12, dr. Goran Dodig. U zabavnom dijelu skup su uveličali momci iz trija GARIFULI, s nacionalnim budnicama koje se već dugo nisu čule na predizbornim skupovima.

Ivan Baćak je ukazao na dvije medijske manipulacije svaju krakova iste hobotnice. Jedna je o tzv. rasipanju glasova na male stranke koju opetovano šire hadezeovci i druga 'glasujte za manje zlo' a zlo je, ovisi iz kog kuta gledate, ili opasnost od pocrvenjele Hrvatske ili pak kriminalizirani HDZ. Baćak je pozvao članove i simpatizere hrvatskih demokršćana, JH i ABH da biraju DOBRO, a to je lista broj 12 koju će birači prepoznati po imenu nositelja liste prof. Jurčevića i imenu koalicije HDS-JH.
Citirajući poruku naših biskupa da se "nemamo pravo žaliti na prilike u kojima živimo ako sami na njih ne utječemo" Baćak je pozvao na masovni izlazak na izbore i GLASOVANJE PO SAVJESTI. Naglasio je usku povezanost osoba s ove liste s izvandomovinskim Hrvatima kao i Hrvatima Herceg Bosne završavajući svoj govor imperativom "provođenja dubokih upravljačkih i duhovnih promjena koje se mogu izvršiti samo ako upravljanje Hrvatskim društvenim i državnim institucijama preuzmu stručni, moralni, domoljubni i odgovorni ljudi". On je upravo takve prepoznao među prvom trojicom sveučilišnih profesora s ove liste, pozivajući sve nazočne da se ohrabre birati osobe, a ne klonove; one koji zasigurno ne će šutjeti u hrvatskom Saboru.

Petar Kaćunko, zamjenik predsjednika HDS-a, je kao 14. na listi HDS-JH, pokazao da je ova lista uistinu SAVEZ ZA HRVATSKU. Nitko nije za sebe tražio nikakvo posebno, određeno mjesto na listi. Uz Baćka i Jurčevića, prof. Tijardović, Zrinka Šilović i Marija Pušić su nestranačke osobe.
Kaćunko, i sam branitelj, pukovnik HV-a u mirovini, je govorio o beskrajnim poniženjima branitelja, lošem zakonu o pravima branitelja, ali i spremnosti ove koalicije da vrati ponos hrvatskim braniteljima i ispravi nepravde učinjene mnogim istinskim braniteljima. Kaćunko je pozdravljajući medije koji su se usudili doći popratiti ovaj skup pozdravio šaljući poruku biračima da ova koalicije ne će slati poruke biračima kao isprazna predizborna obećanja nego čvrsto jamstvo da ih ne će nikada iznevjeriti. "Pamet u glavu!", poručio je Kaćunko, apelirajući da ne "gubimo ovu bitku olovkom kad nismo gubili ni one puno teže bitke oružjem kad je trebalo". Istaknuo je da dolazi vrijeme istinskih a ne lažnih demokršćana.

Nositelj liste, prof. J. Jurčević je rekao da nismo bez razloga završni predizborni skup Saveza za Hrvatsku planirali upravo ovdje, u Solinu, u kolijevci hrvatstva. Profesor je naglasio svoje imotske korjene i povezanost s izvandomovinskim Hrvatima. Vrijeme je da se mnogi mladi sveučilišni profesori, eksperti iz različitih područja, počnu vraćati u Hrvatsku. Mnogi u Hrvatskoj, nažalost nisu svjesni tog socijalnog kapitala koji ima moderna Hrvatska.
Profesor je analogijom pouka "kuhane žabe" u dugom, ali dobro primljenom i očito ozbiljno shvaćenom i pozorno praćenom govoru, upozorio na ono što nam se događa stoljećima i navlastito u zadnje vrijeme, kad smo pomislili da smo konačno slobodni ljudi. Naime, poznato je da žaba, ako ju ubacite u vrelu vodu jednostavno iskoči. Ali, ako ju stavite u hladnu vodu koju počnete polako zagrijavati, žaba se opusti i nakon nekoliko minuta - imate kuhanu žabu. Život se, dakle odvija postupno. I nas, kao žabu lagano prepariraju i na koncu lagano skuhaju medijski manipulatori, a da nismo ni svjesni što nam se dogodilo.
Tada pristajemo birati 'manje zlo'. 2003. kao i 2007. smo imali sličnu priču i skoro je nevjerojatno da bi birači ponovno moglo nasjesti na medijske manipulacije i birati one koji su zadužili i buduće naraštaje milijardama kuna, one koji su rasprodali sve što se moglo prodati, pa i vlastite heroje kojima su platili put u EU, za kojeg zapravo nitko i ne zna kamo vodi. Koalicija HDS-JH jedina jasno govori protiv euroatlantskih integracija bez da se narod detaljno upozna sa svim što je potpisano u predpristupnim pregovorima RH s EU. Profesor je više puta naglasio DUH ZAJEDNIŠTVA koji nas je stoljećima očuvao. U ratu smo svi bili suočeni s onim što jesmo.  Mogli smo pobjeći, ali je većina hrabro branila tek rođenu Domovinu. A danas nam se događa da nam birači javno kažu da "nismo za vlast jer smo pošteni". Nekad se zbogpoštenja i obraza ginulo. Ono što su nam zadnjih desetak godina učinile upravljačke pa i opozicijske stranačke elite, profesor je nazvao veleizdajom nacionalnih interesa. SUVERENISTIČKA POLITIKA ove koalicije je jedini mogući odgovor za sigurnu budućnost naše djece. Ova država, nažalost sudi svojim braniteljima (primjer T. Merčepa, heroja obrane Vukovara) a u hrvatski Sabor i u Vladu dovodi agresorske zločince (primjer V. Stanimirovića). Olako pristajemo biti dobre sluge loših gospodara. Manipulacijom je ubijen duh zajedništva. Zato je potrebno ohrabriti se, birati po savjesti slobodnih ljudi, ne dati se zbuniti manipulacijom medija koji su u službi naših neprijatelja.
Zadnji je govorio i burno bio pozdravljen, prvi s liste, predsjednik Hrvatske demokršanske stranke, dr. Goran Dodig. Istaknuo je kako nije bilo dogovora ni danas ni svih ovih dana u predibornoj kampanji, što će tko govoriti ali da su svi s liste, iako iz različitih stranaka i neovisni intelektualci, kao jedan ustrajno ponavljali osnovne ciljeve ove koalicije, a to su hrvatska suverenost na zemlji, moru i kopnu, neovisnost, financijsko-gospodarska i duhovna. Podsjetio je nazočne na riječi pokojnog Š.Đodana o "hrvatskoj pušci na hrvatskom ramenu i hrvatskoj lisnici u hrvatskom džepu" te povukao paralelu s današnjom polukolonijalnom pozicijom suvremene Hrvatske kad nebo iznad nas nadzire NATO, zemlju smo prodali Madžarima i drugima koji će koristiti prirodne resurse Lijepe naše, prije svih vodu kao neprocjenjivi dar Božji, i more koje raznim ugovorima pod pritiskom velikih zemalja predajemo u ruke Slovencima, Talijanima i svima koji požele. Ostali smo bez hrvatskih banaka, bez  nadzora nad proizvodnjom energije, nemamo kvalitetnu strategiju korištenja obnovljivih izvora energije. Dr. Dodig je vidno razočaran nakon razgovora s biračima na terenu nakon kojih je zaključio da je Hrvatska OPLJAČKANA I DUHOVNO I INTELEKTUALNO, što je pretpostavka da se pretvorimo u moderno roblje. Ipak, naglasio je da ga je ta spoznaja zapravo učvrstila u odlučnosti za još žešći budući rad na terenu, među ljudima, kako bismo prestali proklinjati tamu i počeli paliti svijeće nade. Zahvalio je svima s liste i pozvao ih da se zajednički predstave nazočnima uz nacionalne budnice trija GARIFULI.


X. IZBORNA JEDINICA

HRVATSKA DEMOKRŠCANSKA STRANKA - HDS
JEDINO HRVATSKA - POKRET ZA HRVATSKU - JEDINO HRVATSKA

Nositelj liste: prof.dr.sc. JOSIP JURCEVIC,

1. prof.dr.sc. GORAN DODIG, ro.. 26.05.1947., SEGET DONJI, HRVATSKIH ŽRTAVA 102
2. prof.dr.sc. JOSIP JURCEVIC, ro.. 19.04.1951., ZAGREB, REMETINECKA CESTA 119
3. dr.sc. IVICA TIJARDOVIC, ro.. 01.09.1960., SPLIT, NAZOROV PRILAZ 37
4. SILVANA CURKOVIC, ro.. 19.05.1966., SPLIT, SUKOIŠANSKA 19
5. IVAN BACAK, ro.. 08.08.1963., STOBREC, IMOTSKA 13
6. MARIJA PUŠIC, ro.. 12.11.1979., GRUDA, GRUDA 68
7. ANTE KOVACIC, ro.. 24.12.1955., OMIŠ, CETINSKA CESTA 2
8. MIHO KAZNACIC, ro.. 13.08.1952., TOPOLO, TOPOLO 11
9. DOMAGOJ VUKOVIC, ro.. 18.08.1956., JESENICE, POLJICKA CESTA-BAJNICE 63
10. ZRINKA ŠILOVIC, ro.. 10.08.1990., SPLIT, VINKA DRAGANJE 38
11. AN.ELKO VATAVUK, ro.. 02.04.1947., SPLIT, KARAMANOVA 4
12. JELENA MALEŠ, ro.. 15.05.1985., SPLIT, ZLODRINA POLJANA 22
13. RATKO ARALICA, ro.. 21.01.1951., SPLIT, VUKOVARSKA 41
14. PETAR KACUNKO, ro.. 09.12.1956., DONJI DOLAC, DONJI DOLAC 177 A





Primjedbe

Popularni postovi