'IUSTITIA ET PAX' O JOSIPOVIĆEVU ODLIKOVANJU D. HEDLA

"Iustitia et pax" o odlikovanju Drage Hedla: Osoba koja je prizivala represiju na neistomišljenike ne može biti borac za ljudska prava
Petak, 09 Prosinac 2011 07:38   
Komisija HBK "Iustitia et pax" objavila je danas izjavu u kojoj se traži povlačenje odličja dodijeljenog kontroverznom novinari Dragi Hedlu, kojim ga je odlikovao predsjednika Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Drago Hedl

Izjavu, koju je potpisao predsjednik Komisije sisački biskup Vlado Košić, donosimo u cijelosti:
"Komisija "Iustitia et pax" izražava nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla, osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja.U svojim napisima iz toga vremena između ostaloga nazivao je bl. Alojzija Stepinca "krvnikom među svecima" stavljajući u taj negativni kontekst i bl. Ivana Merza.
Osoba koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osoba koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena, nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje.
Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabrani predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu.
Pozivamo Predsjednika Republike da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava. Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina."
HRsvijet.net
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade