MOLBA HRVATSKIM BISKUPIMA

Otvorena molba Hrvatskim biskupima

Otvoreno pismo nadbiskupu Marinu Srakiću - predsjedniku Hrvatske biskupske Konferencije

Uzoriti gospodine nadbiskupe molim Vas da upotrijebite sav svoj moralni autoritet i pozovete odgovorne u Republici Hrvatskoj da hitno i bez odlaganja proglase Isključivi gospodarski pojas na Jadranu kako bi na taj način zašitili nacionalne interese Hrvatskog Naroda.

Obrazloženje

Konvenciju Ujedinjenih Naroda o pravu mora iz 1982 godine ratificiralo je 150 država svijeta a među njima su i Slovenija te Italija . Hrvatska bi proglašavanjem Isključivog Gospodarskog Pojasa iskoristila multilateralno postupanje odredbama Konvencije Ujedinjenih Naroda.

Navedena konvencija UN-a Hrvatskoj daje pravo da:

a) Hrvatska ima suverena prava istraživanja, te iskorištavanja i gospodarenja živim i neživim bogatstvima u vodi i morskom dnu .

b) Hrvatska ima jurisdikciju u skladu s odredbama konvencije UN-a a u vezi znanstvenog istraživanja ,izgradnje umjetnih otoka i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Konvencija UN-a u poglavlju Pravni položaj IGP (zone ) izričito daje pravo koje i Hrvatska može, pa i mora konzumirati. U tom Pravnom poglavlju kaže se da: " Niti jedna država ne može zahtijevati ili ostvariti prava nad bilo kojim dijelom zone . Takav zahtjev ili prisvajanje suverenih prava neće se priznati "

Ova Konvencija o pravu mora iz 1982 godine stupila je na snagu 1994 godine.

Hrvatska mora odmah proglasiti IGP, jer u protivnom ako bez njega uđemo u Europsku Uniju više nikada nećemo moći proglasiti Isključivi Gospodarski Pojas. Hrvatska se u tom slučaju izlaže riziku da zemlje s kojima graničimo na moru zahtijevaju i čerupaju što i koliko hoće od našeg mora .

Sjeverna granica na moru izložena je zahtjevima Slovenije a južna granica na moru izložena je zahtjevima Crne Gore .

Ako Hrvatska ne proglasi Isključivi Gospodarski Pojas pa bez njega uđe u Europsku Uniju ta će činjenica biti tumačena kako Hrvatska sama drži kako nam ne pripadaju sva prava u odnosu na priobalje i Konvenciju Ujedinjenih Naroda o Pravu mora .

Hrvatska bi proglašavanjem IGP-a došla u priliku da uredi sustav odvojene plovidbe na hrvatskom dijelu Jadrana pa onda i na cijelom dijelu područja izvan naših teritorijalnih moda i linije epikontinentalnog pojasa između Italije i Hrvatske .

Republika Hrvatska kao obalna država ne treba tražiti ničiju suglasnost ili dopuštenje da bi proglasila Isključivi gospodarski pojas na moru. To pravo proizlazi iz Konvencije UN-a.

Poštovani nadbiskupe, gospodine Srakić, Vama osobno kao i svim članovima Hrvatske biskupske Konferencije zacijelo su poznate sve činjenice, mnogobrojni hrvatski intelektualci pisali su o temi Isključivog gospodarskog pojasa , upozoravali su Vladu Republike Hrvatske, Sabor i Predsjednika RH.

Nažalost, sva upozorenja hrvatskih intelektualaca o teritorijalnom gubitcima, koja će uslijediti ukoliko Hrvatska ne proglasi IGP prije ulaska u EU odgovornima nisu bila dovoljna : Odgovorni su se oglušili i odbili zaštitiri nacionalni interes te proglasiti IGP !

Pozivam zato ovim pismom Vas uzoriti nadbiskupe da zajedno sa našim biskupima pozovete odgovorne da odmah i bez odlaganja proglase IGP. Moguće je da bi odgovorni odbili i Vaš poziv na zaštitu nacionalnih interesa -proglašenje IGP-a !

U tom slučaju pozivam Vas gospodine nadbiskupe da pitate narod da li želi ući u Europsku Uniju pod ovim uvjetima .

Hrvatska bi ne proglašavanjem IGP pristala da se odrekne mora u površini koja bi odgovarala na kopnu prostoru od Vukovara do naplatnih kućica auto ceste -ulaz u Zagreb .

To je oko 25000 kilometara kvadratnih . Uzoriti nadbiskupe, da li je Europska Unija vrijedna toliko da bi Hrvati ulazak u tu asocijaciju platili i ovom strašnom cijenom?

Gospodine nadbiskupe , kako bi danas da je živ na ovu opasnost kojoj je izložen hrvatski narod reagirao uzoriti kardinal Stepinac? On bi siguran sam bio ponovo "pripravan umrijeti " braneći svoj narod od gubitaka milenijskog razmjera.

Moramo se priupitati kako bi reagirali talijanski biskupi da se njihov narod našao pred realnom opasnošću gubitka mora kao što se mi danas nalazimo ? Talijanski biskupi bi u tom slučaju sasvim sigurno upotrijebili sav svoj autoritet da zaštite svoje nacionalne interese? U tom svijetlu gospodine Nadbiskupe Srakić imam pravo vjerovati i još više nadati se da ćete Vi osobno o ovim pitanjima upotrijebiti sav autoritet koji imate u hrvatskom narodu i pozvati odgovorne da odmah proglase Isključivi gospodarski pojas u svrhu zaštite naših nacionalnih interesa . Hrvatska to mora učiniti sada jer više nikada za to neće imati pravne mogućnosti zasnovane u Konvenciji UN-a o pravu mora.

Iskreno i s poštovanjem pozdravljam Vas gospodine nadbiskupe kao što pozdravljam sve članove Hrvatske biskupske Konferencije kojom predsjedate .

Marijan Osmak

1. studenog 2011

Primjedbe

Popularni postovi