SOLARNA ELEKTRANA U SIKIREVCIMA U SLAVONIJI

Otvorena prva slavonska solarna elektrana

Otvorena prva slavonska solarna elektrana

U mjestu Sikirevci 50 kilometara istočno od Slavonskog Broda danas je službeno u pogon puštena prva slavonska solarna elektrana.

Sikirevačka elektrana je niz fotonaponskih panela na krovu obiteljske kuće vlasnika Ivana Lovrića, a u prizemlju je ormarić s elektronikom preko kojeg prolaze proizvedeni kilovati u eletrodistribucijsku mrežu HEP-a.

Lovriću ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) jamči da će narednih 12 godina po povlaštenoj cijeni otkupljivati električnu energiju.

"Projekt poput ovog košta oko 300.000 kuna. Očekujem da bi ova solarna elektrana godišnje trebala donositi dobit od 50.000 kuna, tako da bi sama sebe otplatila za šest godina, a za drugih šest godina trebala bi donijeti dobit od još 300.000 kuna", kaže Lovrić.

"Da bi osigurali povrat investicije minimalna površina kolektora mora biti 70 metara četvornih. Projekti solarnih elektrana odlični su za škole, općine... Izgradi li općina ovakvu solarnu elektranu može pokriti svoje troškove javne rasvjete i vratiti investiciju", ističe Ivan, priznajući da bez poticajne otkupne cijene električne energije od 3,83 kune/kWh cijeli projekt ne bi bio isplativ. Tu otkupnu cijenu za električnu energiju, kaže, ostvaruju vlasnici elektrana snage do 10 kW.

Lovrić se 20 godina bavio ugostiteljskim poslom koji mu više, kaže, nije išao. Ideju o solarnoj elektrani preuzeo je od susjeda, a za sve potrebne dozvole trebalo mu je godinu dana. Stečeno iskustvo Lovrić sada pak planira iskoristiti pružajući konzultantske usluge budućim investitorima i posredujući između projektanata, dobavljača opreme i instalatera, a upita je svakim danom sve više.

Solarna elektrana iz Sikirevaca tek je peta elektrana tog tipa u Hrvatskoj.

Izvor/Autor: H / © Portal croenergo.eu (T.M.)

Primjedbe

Popularni postovi