Miroslav Tuđman se nada 'retuđmanizaciji' HDZ-a

Miroslav TuđmanPosljednjih mjeseci premijerka se konstanto poziva na lik i djelo prvo hrvatskog predsjednika, gotovo svaki govor završava Tuđmanovom izjavom: 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto. Stranka koja je nakon gubitka na parlamentarnim izborima 2000. 'detuđmanizirala' te bježala od svega što bi podsjećalo na utemeljitelja stranke, oštro se, barem verbalno, vraća Tuđmanu. Ako HDZ u tome pokaže vjerodostojnost, Miroslavu Tuđmanu taj preokret ne smeta.

'Za mene osobno je to pitanje vjerodostojnosti hoće li HDZ ovakvom politikom odmaknuti od te Sanaderove politike da nema alternative Europskoj uniji i vratiti se na izvorna načela. Odmak se najavljuje, u kojoj mjeri je sada spremnost da se na to ide, to ćemo vidjeti. Ja vjerujem da HDZ u svakom slučaju, bez obzira na rezultate izbora, mora doći na te pozicije', rekao je Tuđman za tportal.

Kaže kako je 'detuđmanizacija' kretala dvijetisućitih od vrha stranke. Naglašava kako je Franjo Tuđman na predsjedničkim izborima u prvom krugu dobivao 50 posto više glasova od HDZ-a. Europska unijaIako se ne protivi ulasku Hrvatske u EU, Tuđman naglašava kako su posljednjih deset godina i HDZ i SDP sa svojim koalicijama govorili kako EU nema alternative. Za Tuđmana samo sloboda nema alternative. 'Politika se može i mora voditi po načelu suvereniteta, s tim da danas suverenitet ne znači imati tenkove na granici, nego biti konkurentan na međunarodnom planu, kompetentan u sektorima'Nikada nije bilo problema s ljudima na općinskoj i županijskoj razini, uostalom 200-300 ulica i trgova nosi ime prvog hrvatskog predsjednika. Pitanje je vodstva stranke, a to vodstvo platilo je tu cijenu. Birači će odlučiti u kojoj mjeri će se HDZ vratiti Tuđmanovim načelima', objasnio je.

hdzIako se ne protivi ulasku Hrvatske u EU, Tuđman naglašava kako su posljednjih deset godina i HDZ i SDP sa svojim koalicijama govorili kako EU nema alternative. Za Tuđmana samo sloboda nema alternative. 'Politika se može i mora voditi po načelu suvereniteta, s tim da danas suverenitet ne znači imati tenkove na granici, nego biti konkurentan na međunarodnom planu, kompetentan u sektorima...', smatra Miroslav Tuđman.

Kaže kako nas dosadašnja politika 'napuštanja suvereniteta' nije daleko dovela. Iako smo pred potpisivanjem pristupnog ugovora, nemamo vlastite strategije, nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da se ulazak u EU proglašava velikim dostignućem dok u isto vrijeme nemamo ni strategiju niti ciljeve. 'Mi smo u moralno i gospodarskoj krizi', naglasio je Tuđman te dodao kako bismo se prema Europi trebali odnositi poput Poljaka ili pak Mađara. 'Politika Franje Tuđmana javlja se kao simbol uspješnog vođenja politike u daleko težim okolnostima i jedino prema načelima suvereniteta', poručio je te izrazio nadu kako će ucjenjivački odnos prema Hrvatskoj oslabiti kada u EU uđemo.

Tuđman kaže kako on nikada nije bio u HDZ-u te kako se ne misli aktivirati u toj stranci. Na predstojećim izborima ne misli biti ni na jednoj listi iako podupire H-rast. 'Ja sam bio među onima koji zagovaraju okupljanje svih malih stranaka i pojedinaca kako bi se disperzija glasova reducirala. Ja sam, kada je krenula ta ideja s H-rastom rekao da ja osobno ne moram biti na listi već dajem potporu. To je i ostala moja pozicija', zaključio je Tuđman.

Vlatka Polšak Palatinuš
tportal.hr

Primjedbe

Popularni postovi