"S VELIKOM RADOŠĆU DOLAZIM MEĐU VAS"


Po ocjeni katoličkog tjednika Glasa Koncila na samim vratima je izniman, povijesni i višestruko znakovit pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, državi koja se još na neki način traži, premda ovoga lipnja slavi 20. obljetnicu proglašenja Deklaracije o neovisnosti. Crkva privodi kraju svoje unutarnje ustrojavanje i liječenje rana koje je zadobila u dugotrajnom komunističkom razdoblju i u velikosrpskoj agresiji i sve otvorenije traži nove oblike svoga specifičnog služenja hrvatskom narodu.
U komentaru najnovijeg broja tjednika Potvrda dostojanstva, glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je haaška presuda hrvatskim generalima dala još jednu novu dimenziju tom pastoralnom i državnom pohodu. Premda nitko u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i ne pomišlja da bi papa Benedikt XVI. trebao javno zauzimati stav o toj nepravednoj prvostupanjskoj haškoj presudi, sam njegov dolazak u Hrvatsku potvrda je neokrnjenoga dostojanstva hrvatskoga naroda - bez obzira na presudu o tobožnjem zajedničkom zločinačkom pothvatu koji ipak neopravdano baca sjenu na sve hrvatske branitelje i na čitav hrvatski narod.
Po Miklenićevim riječima u vremenu kad je dostojanstvo hrvatskoga naroda ranjeno, pohod i prijateljstvo najvećega moralnoga autoriteta suvremenoga čovječanstva, pape Benedikta XVI., melem je na tu ranu i novi snažni poticaj svim katoličkim vjernicima da prodube i učvrste svoju vjeru u Božju providnost, u samoga Boga, koji je jedini pravi gospodar povijesti na svim razinama.          Dodaje se da je nakon tri pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini velikoga prijatelja Hrvata blaženoga Ivana Pavla II, pohod pape Ratzingera ponajprije očita potvrda ne tek emocionalne blizine rimskih prvosvećenika Hrvatima nego trajne potpore Svete Stolice i aktualnoga nasljednika apostolskoga prvaka sv. Petra i Hrvatskoj i Crkvi u Hrvatskoj.
"S velikom radošću dolazim među vas"

S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, kazao je u svojem prvom govoru na hrvatskom tlu papa Benedikt XVI. Napose je pozdravio katoličku zajednicu, hrvatske obitelji te sve predstavnike hrvatskih vlasti koji su ga dočekali u Zračnoj luci Zagreb. Predsjedniku Ivi Josipoviću zahvalio je na srdačnim riječima dobrodošlice te izrazio želje za za mir i napredak cijele Hrvatske.


Papa se prisjetio triju pastoralnih posjeta svoga prethodnika blaženoga Ivana Pavla II. te zahvalio Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje Hrvatsku i Svetu Stolicu. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece, istaknuo je Benedikt XVI.

O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske EU-u, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući kako svakom pojedinom tako i cijeloj zajednici da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Neka tako ova draga nacija snagom svoje bogate tradicije pridonese da EU cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago, kazao je.

Papa je napomenuo da je u Hrvatsku došao proslaviti 1. nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji te poručio da je taj događaj prigoda za ponovno isticanje vrijednosti obiteljskog života i općega dobra i oživljavanje zajedništva s Bogom. Nakon što je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji njegova posjeta, Benedikt XVI. zazvao je na našu zemlju i sve njezine stanovnike, zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, sv. Josipa i Djevice Marije.

Primjedbe

Popularni postovi