DUH DARIVATELJ ŽIVOTA!

Datum: 12.06.2011.
Zlatko Sudac: "Duhovi", 1999., ulje-drvo, Sv. Eufemija, Rovinj

"Gaudium et Spes" nas podsjeća da svaki kršćanin prima prvine Duha Svetoga i po njemu je stavljen u stanje ispunjenja Novoga Zakona Ljubavi. Time se želi reći da u našoj svakidašnjici nismo sami u susretu s poteškoćama. U borbi protiv zla, u dnevnim nevoljama, pridruženi smo Vazmenom Otajstvu, s Kristom združeni u Njegovoj smrti, sudjelujemo i u Njegovu Uskrsnuću.       

Tko otpočne jedan ozbiljan duhovni hod postaje svjestan da Duh Sveti u njemu djeluje. Duh Sveti, surađujući sa slobodnim čovjekom, potencira njegove sposobnosti za prijanjanje uz volju Božju i uvodi ga u puno zajedništvo s Njim, puštajući ga da prođe temeljne etape unutrašnjeg dozrijevanja.

Kao što se jednom otvorila stijena kako bi iz nje potekla voda, tako Otkupiteljska smrt naše Raspete i Uskrsle Ljubavi, koja je naše spasenje, čini da nam pritječe Duh Darivatelj Života. Naša Ljubav, Krist, daje Duha onima koji su ga žedni i prihvaćaju da ih preplavi njegova obnoviteljska moć.

U izvješću o Duhovskom događaju, Luka govori o Duhu kao o "šumu i plamenim jezicima" koji su ispunjavali kuću u kojoj su se nalazili apostoli prožetih Srdaca. Spominje i trg pun naroda na kojem su zbunili mnoštvo, koje je kao nikad prije razumjelo Volju Božju. Nalazimo se pred novošću koja u Gospodinovu Uskrsnuću nadilazi ljudsku inteligenciju i zemljopisne granice male tadašnje povijesti.

Siloviti silazak Duha Svetoga na osobe, proboj Duha u njihovu unutrašnjost, u dvorani kao i na trgu, dokaz je punine Vazmenog Otajstva, Otajstva koje se otvara izvan svakog ljudskog plana i rađa novo stvorenje.

Tko živi od Kristova Duha i u Njemu, preobražava se u Vatru Jedinstva i Univerzalnosti te biva nošen na izvore vlastitoga podrijetla, na ono "i bijaše veoma dobro" što je izrekao Otac na početku Stvaranja.

Preljubazna naša Raspeta i Uskrsla Ljubavi, neka se Sila Duha Tvoga spusti na sve nas!!!

velecasnisudac.com
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade