IZ NEVINE KRVI BLEIBURŠKIH ŽRTAVA NIKNUO JE CVIJET SLOBODNE I NEOVISNE LIJEPE NAŠE HRVATSKE

POČASNI BLEIBURŠKI VOD (PBV) - KOMEMORACIJA NA BLEIBURŠKOM POLJU 14. svibnja 2011. – obavijest o organizaciji, prijevozu i programu…

bleiburg_naslovnaPOČASNI  BLEIBURŠKI  VOD  (PBV) - KOMEMORACIJA NA BLEIBURŠKOM POLJU 14. svibnja 2011. – obavijest o organizaciji, prijevozu i programu…





pbv_grb        POČASNI  BLEIBURŠKI  VOD  (PBV)
BLEIBURGER  EHRENZUG à HONORARY  BLEIBURG  GUARD
Tel.: 00385-(0)1-5545 040
Fax: 00385-(0)1-5545 047
E-mail: pbv@zg.t-com.hrOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


                                                                    
KOMEMORACIJA NA BLEIBURŠKOM POLJU – obavijest o organizaciji, prijevozu i programu…

SREDIŠNJA KOMEMORACIJA ŽRTVAMA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE I HRVATSKOG KRIŽNOG PUTA ODRŽAT ĆE SE U SUBOTU 14. SVIBNJA 2011. NA BLEIBURŠKOM POLJU U AUSTRIJI
bleibursko_polje 

con_info  Obavijest o organizaciji
Komemoraciju povodom 66-obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta organizira udruga Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta, u suorganizaciji sa zajedničkim Ravnateljstvom za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.
Komemoracija se tradicionalno, od 1995. godine, održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.
Službeni dio komemoracije direktno će prenositi Hrvatska radio televizija i Hrvatski katolički radio.

con_info  Prijevoz
Počasni bleiburški vod, iz donacijskih sredstava Hrvatskog sabora, i ove je godine zakupio 25 autobusa za besplatan prijevoz hodočasnika iz Zagreba u Bleiburg.
Besplatni autobusi polazit će ujutro 14. svibnja 2011. između 05.oo i 06.oo sati s prvog perona Autobusnog kolodvora u Zagrebu.
Određen broj autobusa bit će dodijeljen udrugama iz Zagreba i okolice, koje su osigurale po 50 hodočasnika za sudjelovanje na komemoraciji na Bleiburškom polju.
Hodočasnici se upozoravaju na obvezu da sa sobom ponesu važeću putovnicu; oni bez putovnice ili s neispravnom putovnicom bit će zadržani od slovenske granične policije i vraćeni u Hrvatsku. Dotični time mogu prouzrokovati gužvu na hrvatsko-slovenskoj granici, što se dogodilo prošle godine, pa će biti odgovorni za eventualno kašnjenje ostalih hodočasnika na komemoraciju.
con_info  Program komemoracije
♦ u 11.oo sati započet će molitva (odrješenje) kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu
♦ oko 11.20 sati krenut će procesija od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju
♦ točno u 12.oo sati, uz direktni prijenos Hrvatske radio televizije i Hrvatskog katoličkog radija, započet će službeni dio komemoracije na Bleiburškom polju:
-  12.00 sati: hrvatska himna Lijepa naša
-  12.05 sati: pozdravni govor izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora
-  12.15 sati: pozdravni govor izaslanika Hrvatskog naroda iz BiH
-  12.20 sati: pozdravni govor predstavnika PBV-a
-  12.25 sati: molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi
-  12.30 sati: Sveta misa
-  13.45 sati: polaganje vijenaca
Odrješenje na mjesnom groblju u Unterloibachu i Svetu misu na Bleiburškom polju predvoditi će biskup Križevačke eparhije dr. Nikola Kekić i fra Pavo Dominković, voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu.
krizevacki_biskup_nikola_ke
Križevački biskup Nikola Kekić u uredništvu Glasa Koncila (s direktorom GK Nedjeljkom Pintarićem)
sv_misa_2007
Fra Pavo Dominković (prvi sdesna) koncelebrirao je svetu misu 2007. na Bleiburškom polju
Molitvu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi izreći će Idriz efendija Bešić, imam u Gunji, kao izaslanik Mišihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.
ef_besic_2007
Idriz ef. Bešić moli za žrtve islamske vjeroispovjesti, Bleiburg 2007
U ime Počasnog bleiburškog voda nazočne će pozdraviti Krešimir Miletić, inače svojedobno maloljetni dragovoljac Domovinskog rata i aktualni predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac u Zagrebu.
                                                      kresimir_miletic

Krešimir Miletić

con_info  Bista vlč. Vilima Cecelje
U sklopu komemoracije bit će otkrivena i blagoslovljena brončana bista vlč. Vilima Cecelje.
vlc_vilim_cecelja
Vlč. Vilim Cecelja
Vilim Cecelja je rođen 24. travnja 1909. na Golubarovom bregu u Svetom Iliji. Na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu položio je veliku maturu te je 15. studenog 1928. stupio u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Zaređen je za svećenika u  lipnju 1932., a Mladu misu je služio 3. srpnja u rodnoj župi Sveti Ilija. Prve godine svog svećeničkog služenja proveo je kao kapelan u župi Bedenica. Godine 1935. povjerena mu je župa Gornji Dubovec kod Križevaca, no ubrzo odlazi u Hrastovicu kod Petrinje.
Nadbiskup zagrebački dr. Alojzije Stepinac povjerio je vlč. Cecelji 1939. godine osnivanje nove župe u zagrebačkoj Kustošiji. Vlč. Cecelja je organizirao izgradnju nove crkve koju posvećuje ondašnjem blaženiku Nikoli Taveliću. Uz crkvu je dao izgraditi i novu školu. Crkvu je blagoslovio nadbiskup dr. Stepinac na sam blagdan Nikole Tavelića u ljeto 1943. godine.
Nakon uspostave NDH, Vatikan je vojnim vikarom u novoj državi imenovao zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca, a on je bio opunomoćen sam izabrati svoje zamjenike. Dekretom od 7. siječnja 1942. nadbiskup Stepinac svojim zamjenicima imenovao je vlč. Stipu Vučetića i vlč. Vilima Cecelju. Vlč. Cecelja tu je dužnost obnašao do 8. svibnja 1944. kada je, po zapovijedi nadbiskupa dr. Stepinca, otišao u Hrvatski vojno-odgojni ured u Beču. Tamo je osnovao i vodio podružnicu Hrvatskog crvenog križa, brinući se za hrvatske vojnike, osobito one ranjene, kao i za ostale hrvatske državljane koji su radili u Beču.
Vlč. Vilim Cecelja posljednji je put bio u Hrvatskoj 23. ožujka 1945. kada je izvijestio nadbiskupa Stepinca o radu u Beču. Tom mu je prigodom nadbiskup rekao: „Znam što me ovdje čeka. Moli za mene da izdržim.” Jedna od inkriminacija nadbiskupu dr. Alojziju Stepincu pred jugoslavenskim komunističkom sudom 1946. godine u Zagrebu, bila je njegovo poznanstvo i suradnja s „ratnim zločincem popom Ceceljom“. Međutim, nadbiskup Stepinac je o njemu je ponosno posvjedočio:
„Poznam Cecelju kao čestitog svećenika i ne mogu prigovoriti niti jedne riječi. Što novine pišu o njemu ne može biti mjerodavno pred sudom. On je svećenik neokaljanog života, pošten i pravičan. Da su svi ljudi bili kao Cecelja ne bi nikome ni vlas s glave pala.”
U studenom 1948. godine vatikanski delegat za hrvatsku inozemnu pastvu msgr. Jure Jagodić imenovao je vlč. Cecelju  dušobrižnikom hrvatskih izbjeglica u Scherdingu kod Linza. Godine 1950. vlč. Cecelja je preuzeo dušobrižništvo za Hrvate u Salzburgu, gdje je i osnovao hrvatski ogranak Caritasa za Austriju – Caritas Croata.
vlc_cecelja_o_vince
Vlč. Vilim Cecelja u pratnji o. Vladimira Vincea, prvog ravnatelja Ureda za inozemnu pastvu, u audijenciji kod svetog Oca Pavla VI, 1966.
Vlč. Cecelja je ostatak života proveo u Salzburgu, ali je kao katolički svećenik, hrvatski domoljub i dobrotvor djelovao u cijeloj Austriji. Tisuće i tisuće hrvatskih izbjeglica koji su preko Austrije tražili utočište u slobodnom svijetu, pronašli su u vlč. Cecelji utjehu i dobrotvora.
Od osnivanja Počasnog bleiburškog voda i njegovih prvih aktivnosti početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, vlč. Vilim Cecelja bio je duhovna i intelektualna poluga njegova vodstva i članstva. Bez udjela vlč. Cecelje u organiziranju komemoracija na Bleiburškom polju, teško je zamisliti da bi se one održale do ponovne uspostave hrvatske države i da bi PBV još za vrijeme Jugoslavije uspio podići nekoliko spomen obilježja žrtvama Bleiburške tragedije u Južnoj Austriji.
vlc_cecelja_predvodi_proces
Vlč. Vilim Cecelja predvodi procesiju prema Bleiburškom polju
Vlč. Vilima Cecelje je umro je 3. srpnja 1989., u predvečerje uspostave hrvatske države. Čuvši za Ceceljinu smrt, njegov kolega fra Dominik Šušnjara zapisao je:
„Noćas je u Salzburgu umro vlč. Vilim Cecelja, hrvatski svećenik, dušobrižnik Hrvata u Austriji tamo od 1945. do danas, veliki hrvatski rodoljub, otac i majka hrvatske sirotinje, osobito izbjeglica i beskućnika, golih i gladnih, bolesnih. Cecelja je držao visoko barjak vjere i ljubavi prema domovini Hrvatskoj“.

Bistu vlč. Vilima Cecelje izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, a izlivena je u ljevaonici „Ujević“ u Zagrebu.
Kameni postament iz dolita na kojega će bista biti postavljena pribavljen je u Posušju i obrađuje se u kamenoklesarskoj radionici „Šaravanja“ u Širkokom Brijegu. Urbanističko-arhitektonski projekt izradio je dipl.ig.arh. Petar Babić iz Zagreba, a radove izvodi građevinsko poduzeće „Liesnig-Bau“ iz Bleiburga .
abramovic_krsnjavi
Predsjednik PBV-a Ilija Abramović i akademski kipar Tomislav Kršnjavi uz bistu vlč. Vilima Cecelje na mjestu gdje će biti postavljena na Bleiburškom polju
Napravljena su još tri odljeva brončane biste vlč. Vilima Cecelje; dva su već postavljena i blagoslovljena: jedan u prostorijama Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu i jedna ispred Crkve Sv. Bartola u Hrastovici pored Petrinje. Blagoslovili su ih nadbiskup salzburški mons. dr. Alois Kothgasser i biskup sisački mons. dr. Vlado Košić. Treća bista bit će postavljena ispred „Pastoralnog centra Vilim Cecelja“ u Ceceljinu rodnom mjestu u Sveti Ilija pokraj Varaždina.


con_info  Upozorenje

Sukladno uputama mjerodavnih austrijskih vlasti za odobrenje održavanja komemoracije na Bleiburškom polju i njen nadzor, Počasni bleiburški vod obvezan je izdati slijedeće priopćenje:
Dragi hodočasnici, poštovatelji uspomene na Bleiburške žrtve,
sukladno pozitivnim propisima i zahtjevima mjerodavnih vlasti Republike Austrije, povodom središnje komemoracije Bleiburškim žrtvama na Bleiburškom polju u Austriji, u subotu 14. svibnja 2011. godine, Počasni bleiburški vod dužan vas je izvijestiti o slijedećem:
- nazočni komemoraciji dužni su bez iznimke poštivati zakone Republike Austrije, kao i propise o ponašanju u konkretnom slučaju glede izdavanja potrebnih dozvola za održavanje vjersko-nacionalne komemoracije nedužnim hrvatskim žrtvama Bleiburške tragedije
- mjerodavne austrijske vlasti, u prvom redu redarstvo, najavile su striktan nadzor poštivanja zakona Republike Austrije neposredno prije, za vrijeme i nakon komemoracije, te će austrijsko redarstvo u tu svrhu obavljat video nadzor komemoracije i evidentirati sve osobe koje će eventualno svojim ponašanjem kršiti zakone Republike Austrije
- prema prekršiteljima zakona Republike Austrije bit će poduzete mjere privođenja i evidentiranja u tzv. „pokretnim pritvorima“ koje će austrijsko redarstvo stacionirati na Bleiburškom polju, a po potrebi će prema istima biti poduzete druge zakonom propisane mjere
- austrijsko redarstvo također će obavit detaljnu analizu nadzorne video snimke komemoracije te će pokrenuti odgovarajući postupak protiv svih evidentiranih prekršitelja zakona Republike Austrije
- posebno se skreće pozornost da je prije, za vrijeme i poslije komemoracije na Bleiburškom polju zabranjeno:
- svaka vrsta trgovine bez odobrenja mjerodavnog austrijskog državnog tijela
- isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem
- nošenje bilo koje vrste odore, njenih dijelova ili vojnog znakovlja, ili njenih imitacija, posebice vezanih za vojske Sila osovine ili njenih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata, bez odobrenja mjerodavnog austrijskog državnog tijela
- narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom ili nekom drugom vrstom neprimjerenog ponašanja, posebice za vrijeme procesije i svete mise.
Za poštivanje zakona Republike Austrije i propisa ponašanja bit će zaduženi službenici austrijskog redarstva i zaštitarske službe. Svi nazočni bez iznimke dužni su poštivati njihove obavijesti, upute, upozorenja i naredbe, a u protivnom će biti izvrgnuti mjerama odstranjivanja s područja održavanja komemoracije te eventualnog procesuiranja u skladu sa zakonima i drugim pozitivnim propisima Republike Austrije.
Počasni bleiburški vod upućuje zamolbu svim nazočnima da svojim ponašanjem doprinesu što dostojansvenijem održavanju komemoracije za žrtve najveće tragedije u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, za žrtve Bleiburške tragedije, i da se na prijeziran način odnose prema svima koji bi eventualno svojim nerazumnim ili pak provokatorskim ponašanjem išli na ruku snagama koje žele ishoditi zabranu održavanja komemoracije i izgradnje Spomen središta žrtvama Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju.“

Primjedbe

Popularni postovi