IVICA URSIĆ ODRŽAO PREDAVANJE U SPLITSKOM SJEMENIŠTU ZA 600 MLADIH


URSIĆ UPOZORIO MLADE SPLITA 'Toleriranjem gadarija postajemo ‘štrace‘'

Ivica Ursić održao je predavanje pred oko 600 mladih, srednjoškolaca i studenata
Ako znamo istinu, moramo li je kriti u ime tolerancije – citirao je Ivica Ursić, novinar i angažirani katolički laik, papu Benedikta XVI. tijekom predavanja na Susretu mladih Splita u dvorani Sjemeništa, gdje se okupilo oko šest stotina mladih, srednjoškolaca i studenata.
Mantra novog doba
Tema jedanaestog Susreta u organizaciji Ureda za pastoral mladih splitsko-makarske nadbiskupije i “Hrvatskog nadzemlja”, bila je “Trebamo li baš sve tolerirati”, a tijekom programa prikazan je kratki film u istom kontekstu, te je nastupio VIS “Aurora” iz Ninčevića.

Ursić je istaknuo kako je priča o toleranciji postala mantra novog doba, a ako netko posumnja u nju, za čas se u njega upire prstom i etiketira. SEnD Mogu li tolerirati da mi netko oko vrata stegne omču, a ispod nogu miče temelj? Nije pitanje jesmo li tolerantni, nego što toleriramo – kazao je, te kao pojmove današnjice za koje se vjeruje da će riješiti sve ljudske probleme naveo: novac, materijalizam, znanost, tehnologiju i zabavu.

- Mediji su na koncu krvotok koji povezuje sve ovo. Trpajući u naše duše smeće koje nam se podvaljuje pod istinu, dolazimo do zadnjeg puzzlea koji se ne može ugurati u konačnu sliku.

Podmeću nam da ćemo odgovore naći u Big Brotheru, na “farmama”, u New Ageu, priručnicima tipa “do sreće u pet koraka”, “do ljubavi u sedam koraka”, uvijek negdje hodaju, uvijek nešto broje.

Ako igramo po tim pravilima, obećavat će nam brda i doline, ali najprije će nas dobro pomusti i ošišati, a onda ćemo završiti – u klaonici!

Ali nama treba istinske duhovnosti, a Biblija je teško štivo, ona nije skup preporuka, nego činjenica i poziva na odgovorno življenje, na konkretne korake – naveo je Ursić, dodajući kako se ne mogu tolerirati iluzije ovog svijeta koje tvrde da je čovjek mjera svih stvari.
Bitka za istinu
Upozorio je kako najvrjedniji resurs nije nafta, nego istina: “Za primat nad istinom se vodi bitka, to je borba za vašu dušu.”

- Toga postajete svjesni kad vas stave u tolerantne vode u kojima se sve može i ne može. Pogledajmo vodu, ključa uvijek na sto stupnjeva, ledi se uvijek na nuli, objekti uvijek padaju na zemlju, dva i dva su uvijek četiri, igla kompasa uvijek se okreće k sjeveru... Tu nema tolerancije. Svaki od vas je čudo Božje, a tjerajući vas da tolerirate svaku gadariju, ponizit će vas kao zadnje štrace – bio je emotivan Ivica Ursić, zaključivši kako je tolerancija besplatna, a ljubav i istina imaju svoju cijenu, koja vodi na križ.

- Bog nas neće pitati jesmo li bili tolerantni, nego jesmo li iskoristili talente koje nam je dao – završio je predavač.
Damir ŠARAC snimio Jakov PRKIĆ / CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi