GOVOR KREŠIMIRA MILETIĆA NA BLEIBURŠKOM POLJU 2011.




Poštovani oče biskupe, dragi svećenici, poštovani predstavnici Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske, Mešihata Islamske zajednice te predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine;
dragi prijatelji i njegovatelji uspomene na žrtve Bleiburške tragedije, koji ste ovdje došli iz svih krajeva svijeta, kao i oni koji u domovini i svijetu preko elektronskih medija pratite ovu komemoraciju,
sve Vas najsrdačnije pozdravljam na ovom mjestu koje je postalo simbolom najvećeg stradavanja Hrvata u našoj cjelokupnoj povijesti.
Posebno želim pozdraviti ovdje nazočne preživjele žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta.
Počasni bleiburški vod nastoji svake godine ponekim novim projektom obogatiti ovu središnju komemoraciju. Ove godine, povodom 60-te obljetnice osnivanja Počasnog bleiburškog voda i održavanja komemoracija na Bleiburškom polju, izradili smo bistu vlč. Vilima Cecelje, uzornog hrvatskog svećenika, dobrotvora i jednog od najzaslužnijih čuvara bleiburške uspomene.
Vlč. Cecelja je bio duhovno, intelektualno i organizacijsko središte djelovanja Počasnog bleiburškog voda od njegovog osnivanja 1951. godine.
Bleiburška tragedija dovela je hrvatski narod na rub biološkog opstanka, a srbijanska agresija prije dvadesetak godina zaprijetila nam je ponavljanjem povijesti.
Hrvatska se danas ponovno nalazi pred velikim izazovima. Kao i prije dvadesetak godina, isti interesi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, na sličan način, i sada ugrožavaju nas i našu državu.
Upravljačka elita u Hrvatskoj najvećim dijelom je naslijeđena iz jugoslavenskog komunističkog razdoblja. Ona je u velikom dijelu bila i ostala anacionalna i korumpirana. Stoga je i protekla dva desetljeća sustavno i temeljito nastavila pljačkati narod, a uz to mu je pokušala ubiti dušu, identitet, domoljublje, ponos, vjeru, povijest, pa čak ukrasti i budućnost.
Laž se prikazuje kao istina, a istina se prikazuje kao laž. Hrvatske heroje i žrtve se proglašava zločincima, a agresore se pretvara u ugledne građane koji sudjeluju u vladanju Hrvatskom.
Hrvatskoj bi se opet htjelo nametnuti: glavu dolje – ruke na leđa!
Kao i prije dvadesetak godina, dovedeni smo do prijelomne točke. Došlo je vrijeme za temeljit zaokret. Hrvatsku državu smo stvorili i obranili, a sada je moramo učiniti suverenom, zaista demokratskom, slobodarskom i snažnom.
U demokratskom sustavu vlast služi svojem narodu i njegovoj državi, a ne sebičnim interesima pojedinaca i skupina.
Sve ostale pretpostavke Hrvatska ima. Hrvatska ima iznimna prirodna bogatstva, važan geopolitički položaj i vrstan društveni kapital.
Zbog svega toga je potrebno da se u rješavanje državnih i društvenih problema u Hrvatskoj uključi što veći broj ljudi koji u svojem osobnom, obiteljskom, profesionalnom i javnom životu dosljedno žive općeljudske vrijednosti, i čija je odanost domovini neupitna i provjerena.
Našem naraštaju ovo je povijesni trenutak za novo djelatno zajedništvo, koje će ostvariti ponosnu i snažnu Hrvatsku.
Počasni bleiburški vod se još jednom zahvaljuje Hrvatskom saboru na pokroviteljstvu ove komemoracije, hrvatskoj vladi na sufinanciranju bleiburških projekata i, naravno, brojnim institucijama, udrugama, poduzećima i pojedincima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu koji financijski i na druge načine pomažu i podržavaju ovo naše svehrvatsko djelovanje.
Zahvaljujemo predstavnicima austrijskih vlasti na nesebičnoj pomoći u pripremi i održavanju komemoracije.
I, naravno, najviše zahvaljujemo vama, dragi hodočasnici i poštovatelji uspomene na žrtve Bleiburške tragedije, zbog dolaska na Bleiburško polje i vašeg doprinosa dostojanstvenom održavanju komemoracije.

Primjedbe

Popularni postovi