U POLITIČKI ŽIVOT UKLJUČITI OSOBE KOJE DOSLJEDNO ŽIVE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI

predvodnik prosvjeda ‘Stop kršćanofobiji’, odgovara kritičarima Katoličke crkve

Krešimir Miletić: Žele raskid ugovora Hrvatske i Vatikana

Krešimir Miletić jedan je od onih za koje se ne može reći da pripada šutljivoj katoličkoj većini. Nedavno smo ga mogli vidjeti kao predvodnika prosvjeda “Stop kršćanofobiji”, a ujedno je predsjednik CRO-BIOS-a, krovne udruge koja okuplja još 15 katoličkih udruga. Kada se u javnosti bore za kršćanske vrijednosti, sudjeluje oko 20 tisuća aktivnih katolika. Miletić je poznat po svom volonterskom djelovanju na raznim područjima, pogotovo u karitativnom radu. Priprema doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, iz specijalizacije Menadžment neprofitnih organizacija i socijalnog zagovaranja. Suosnivač je novoutemeljenog pokreta Hrvatski rast Hrast. Oženjen je i otac četvero djece. Otvoreno smo razgovarali o svim negativnim temama koje prate Katoličku crkvu u javnosti...
Glavni razlog krize u Hrvatskoj  su velikim dijelom nesocijalne, nenacionalne, neuspješne i korumpirane upravljačke strukture - tvrdi Miletić /Bruno Konjević /Cropix
Kako kao vjernik laik gledate na gradnju zgrade HBK-a? Smatrate li da se taj novac mogao bolje uložiti?
- Oko ove zgrade podignuta je neviđena medijska pažnja, a pokrenuta je u tijeku dosad nezapamćene kampanje protiv Katoličke crkve. Danima smo bili doslovno bombardirani senzacionalističkim napisima mitskih razmjera o luksuznim “biskupskim dvorima”, zidovima optočenima dragim kamenjem... Činjenice su na kraju pokazale upravo suprotno. Niti su zidovi optočeni dragim kamenjem, niti su prostorije luksuzno opremljene. HBK, a time i svi mi vjernici, dobili smo nove prostore u kojima će biti omogućeno funkcioniranje brojnih ureda i čitavog niza različitih vijeća.
Iustitia et pax pozvala je na post i molitvu za pravednu presudu generalima u Haagu. Smatrate li da im molitva i post mogu pomoći, te slažete li se s mišljnjem Stipe Mesića koji je kazao “kako biskupi na taj način pokazuju da su na strani onih koji se protive priznavanju i sankcioniranju ratnih zločina na hrvatskoj strani”?
- Molitva je osobito važna ne samo za generale, već i za njihove obitelji koje na poseban način teško proživljavaju ove trenutke. Građani Hrvatske sa strepnjom iščekuju presude Haaškog suda hrvatskim generalima jer razumiju da je ovo suđenje postalo iznimno važno ne samo za prošlost i sadašnjost, već i za budućnost Hrvatske. U pitanju je i istina o Domovinskom ratu. Pozivam sve čitatelje da se pridruže ovoj inicijativi, bez obzira na njihovu vjeroispovjest. Što se tiče bivšeg predsjednika, on naravno ima pravo na svoje mišljenje. Meni je potpuno jasno da on ovo ne razumije.
Smatrate li da su se hrvatski biskupi svojim ponašanjem odvojili od suživota s “običnim vjernicima”?
- Dio kampanje protiv Crkve je stvarati mit o razdijeljenosti pastira i vjernika, a zapravo se radi o pokušaju marginaliziranja Crkve i njezina utjecaja u društvu napadima na crkveni vrh. Cilj više nije niti skriven: raskid ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice, izbacivanje vjeronauka iz škola i uvođenje crkvenog poreza. Usporedo s time ide i ofenziva zagovornika rodne ideologije na zakonodavstvo i obrazovni sustav koja u konačnici ima za cilj zatiranje kršćanskog identiteta, redefiniranje antropologije čovjeka, braka, obitelji. Crkva i vjernici, naravno, smetaju na tome putu, osobito prisutnost vjeronauka u školama, jer je obrazovni sustav postao ključni prostor borbe.
Trebaju li vjernici laici biti agresivniji u svome nastupu kada u javnosti brane neke kršćanske vrijednosti nego što je to bilo u nedavnoj akciji “Stop kršćanofobiji”?
- Ovaj prosvjed je pokazao da građani katolici kao jedna tiha većina u Hrvatskoj više neće šutjeti i trpjeti sve učestalije napade, ismijavanja i otvorenu diskriminaciju od nekih organizacija, udruga, službenih institucija i medija, a posebno kada se radi o napadima na pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli, te na slobodu savjesti i vjere i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja. Pokazali smo da se može prosvjedovati dostojanstveno, ne vrijeđajući nikoga i zalažući se za pozitivne vrjednote.

No, svjesni smo i činjenice da se stvarne promjene neće dogoditi bez aktivna društvenog i političkog angažmana vjernika laika, ako na ključne upravljačke položaje u Hrvatskoj napokon ne budu izabrane odgovorne, moralne i stručne osobe. Hrvatska ima iznimna prirodna bogatstva, važan geopolitički položaj i vrstan društveni kapital. Na temelju tih pretpostavki Hrvatska bi trebala biti uspješna zajednica zadovoljnih ljudi. Međutim, Hrvatska je u sve dubljoj gospodarskoj i političkoj krizi. Glavni razlog toga su velikim dijelom nesocijalne, nenacionalne, neuspješne i korumpirane upravljačke strukture.

U demokratskom sustavu one bi, uz zaštitu manjina, trebale promicati interese i vrijednosni sustav većine državljana, a one u ovom trenutku zastupaju isključivo stranačke i osobne interese. Zato je potrebno da se u politički život uključe ljudi koji u svom obiteljskom, profesionalnom i javnom životu dosljedno žive kršćanske vrijednosti i čija je odanost domovini neupitna i provjerena. Ovu platformu nudi novi politički pokret Hrvatski rast – Hrast (www.h-rast.hr).
U brojnim župama rijetki su aktivno angažirani vjernici laici, kao i u raznim crkvenim institucijama, te su isto tako brojni teolozi, odnosno vjeroučitelji na burzi rada. Smatrate li da se Crkva nije dovoljno angažirala za aktiviranje “vojske laika” u svojim službama?
- Angažman vjernika laika proizlazi iz njihova odnosa i ljubavi prema Kristu. Za angažman ili neangažman nije odgovoran netko drugi, već je svatko osobno odgovoran. Što se tiče angažmana laika u crkvenim službama, uredima, ustanovama – zagovaram princip timova, naspram principa pojedinaca od kojih se po uzoru na “stripovske junake” očekuju rezultati. Na tom tragu može se dosta naučiti i od svjetovnih organizacija, a osobito od uspješnih organizacija civilnog društva.
Sociološka istraživanja pokazuju kako je palo povjerenje u Crkvu. Koji su vaši planovi kao predsjednika CRO-BIOS-a da vratite izgubljeno povjerenje?
Povjerenje nije izgubljeno. Ono će rasti koliko budemo više vjerodostojni i radosni svjedoci Uskrslog Krista u našim brakovima, obiteljima, zajednicama, društvu u cjelini.
piše saša horvat
slobodna dalmacija

Primjedbe

Popularni postovi