SVE SU NAM ELITE ISTE: IZGLEDAMO KAO DA DRŽAVU I NEMAMO

Sad nas baš oni mediji koji su ga proganjali kao životinju funkcionirajući nerijetko kao oglas stranim veleposlanstvima uče da se Gotovini može pomoći samo tako da krivnju prenese na mrtvog Franju Tuđmana i tako naravno zabetonira teza o udruženom zločinačkom pothvatu. U isto vrijeme, širom Slavonije policija uredno skuplja izjave glede procesa protiv dr. Vesne Bosanac, a Istra se sprema baš za Uskrs ugostiti Momčila Bajagića Bajagu, istog onog Bajagu kojeg je prije 15-ak godina pozvao Martić da mu u Kninu podiže borbeni moral četnicima uoči Oluje, čemu se Bajaga, dakako, odazvao. Sve u svemu, jedva da bi gore Hrvatska izgledala i da smo izgubili rat! Izgledamo kao da države nemamo, a nedostatak elementarne uspravnosti sad je već i gadljiv. I da stvar bude gora, sve su nam elite takve.
Da je istarsko hrvatstvo specifično, to se mora razumjeti, jer je tu specifičnost ispisivala povijest s ricinusovim uljem, ali da im ne smeta da u glavnom gradu Istre baš na Uskrs pjeva čovjek kojeg je nitko drugi nego Martić angažirao ne samo uoči Oluje nego i prije, odmah nakon Maslenice, u sklopu odavanja počasti ubijenim i ranjenim četnicima nakon te bitke, tu čovjeku mozak staje. Pogledajte poniženja koja nam rade Talijani s TV signalom. Već puna četiri mjeseca više od stotinu općina u Istri i Dalmaciji ne može gledati HTV. Šteta je samo za prvih mjesec dana prešla stotinu milijuna kuna, a za ljeto stručnjaci najavljuju gori kaos, poglavito u Dalmaciji. I nikome ništa! Jesmo li mi uopće država i ne ponašamo li se ovako zato što sve naše elite uopće ne razumiju što je to državotvornost, što su obveze političara u obrani vitalnih nacionalnih interesa? Pa ne može obrana vitalnih nacionalnih interesa biti pitanje dobre volje nekog na vlasti. Je li doista veš mašina jugoslavenstva bila tako jaka da se danas, kad možemo, ne znamo ponašati kao slobodan i ponosan narod? Kad su Talijani iste TV podvale napravili Švicarskoj, onda je tamošnja vlast nabavila najjače moguće odašiljače tako da se ne samo u pola Italije nego čak i u pola Francuske nije moglo gledati ništa osim švicarskih programa.
Treba li reći da su se Talijani odmah povukli? Tako se ponaša država kad ima drznika na granicama, tako se ponaša vlast koja štiti svoje građane. A mi četiri mjeseca moljakamo Talijane: “Razumijemo, imate digitalizaciju, nije to namjerno zar ne”, klečimo i molimo. Tako se država ne vodi. Jer istim tim Talijanima svake godine opraštamo 150 milijuna eura ukradene ribe i samo otkad je Sanader došao na vlast do danas poklonili smo im milijardu eura na taj način. Državotvorna politika bi 2003. rekla: Gospodo, prvog dana kad uđemo u Uniju ukidamo gospodarski pojas, ali do tada to je naše i Božje.
Srbija uhiti Purdu, Hrvatska čeka milost suda u BiH. Srbija počne suđenje dr. Bosanac, Hrvatska se u proces uključi koliko Srbija traži. Talijani nam četiri mjeseca pokrivaju signal HTV-a sa stotinama milijuna kuna štete, Zagreb šuti. Slovenija nas pritisne, mi pristanemo na arbitražu, ali onu koja njima paše, a iz svih tih velikih pregovora ni kune za štediše Ljubljanske banke, ni metra ceste prema Trstu. To nije politika, to nije vlast samostalne hrvatske države koju su generacije sanjale, to je skup emocionalno nezainteresiranih administrativaca koji rade od 9 do 5. Ili onih koje nosi aktivna mržnja poput Mesića.
On sada tvrdi da nam je suradnja s Haagom bila nužna jer nije bilo volje za procesuiranjem zločina. Ali, kad se traži istraga zločina partizana, Mesić prvi skače na noge i viče: ne može, drugovi, time se hoće revidirati povijest. Dakle, jedni se zločini moraju, a drugi ne smiju kazniti. Razumije li Mesić da ta logika vodi u građanski rat? Tko mu je sada kriv za predaju brijunskih transkripata? Karamarko? Da nije to isti onaj Karamarko koji najglasnije traži procesuiranje partizanskih zločina?
S druge strane lako se složiti da je novi prijedlog Vlade da se donese ustavni zakon o braniteljima sedativ nakon sramotne haaške presude, ali problemi branitelja postoje, to je populacija od nekoliko stotina tisuća ljudi i u zemlji u kojoj socijaldemokrati, kad dođu na vlast, najprije ukinu naknade za rodilje, prava branitelja mogu se osigurati jedino specijalnim zakonskim odredbama. Zoran Milanović tako ne misli, njemu su branitelji, kako kaže, ista stavka kao nezaposleni, on je protiv ustavnog zakona.
Takva nacionalna indiferentnost koji mjesec prije izbora sugerira da je Milanović posve spreman za izbore. Kako povijest uči, čekamo od njega još najavu o ukidanju vjeronauka, neku fusnotu o rasizmu prema Hercegovcima i možemo na glasovanje, zar ne?

T. Dujmović, VL
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade