GOVOR MARKA TOKIĆA, RAVNATELJA DI U MOSTARU NA SJEDNICI HNS-a


Poštovani sabornici Hrvatskoga narodnoga sabora,
Časni uzvanici, časni skupe, dame i gospodo.
Pozdravljam Vas u ime Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru, kulturnih institucija Hrvata u BiH i akademske zajednice.
Pozdravljam, na osobit način, legitimnog hrvatskog člana predsjedništva BiH Borjanu Krišto.
Dame i gospodo, kod nas se znalo govoriti u bosa oca gladna dica i razumljivo je da je tako. Ali neki od Vas, dragi prijatelji, trebali bi se dobro preispitati zaslužujete li našu potporu. I što ste i koliko ste sukladno vlastitoj moći učinili za kulturne institucije Hrvata u BiH.
No, nije ovo potpora Vama, nego hrvatskome narodu da ima pravo izabrati i da ga u vlasti predstavljaju oni koje je on izabrao.
Ako me pitate tko bira Hrvate u vlast u Bosni i Hercegovini?
Jesu li to Bošnjaci, Lagumdžija, Inzko, Moon ili netko treći tog tipa ili hrvatski narod zar je odgovor upitan. Mi moramo stati na stranu hrvatskoga naroda, na stranu njegova prava koje proistječe iz njegove konstitutivnosti koja ga definira kao državotvornog, kolektivno jednakog s druga dva naroda, te ustavno i izborno zakonodavno sukladno tomu ravnopravnoga.
Naš zahtjev mora biti, jest i ostaje: ISTA PRAVA ZA SVA TRI NARODA.
Vrijeđa me kad ovu Lagumdžijinu lakrdiju od uspostave vlasti neki nazivaju bošnjačka samouprava, aludirajući da smo mi prije deset godina valjda se najeli bijesnih krava i poduzimali nešto mimo narodnih težnji i ustavno zajamčene ravnopravnosti hrvatskoga naroda. Mi smo se branili od nelegitimne uspostave vlasti – on nelegitimnu vlast uspostavlja. Mi nismo poduzimali ništa niti protiv jednog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini – on jednom konstitutivnom narodu nameće političku volju. Mi smo bili i ostali nacionalisti koji su branili pravo svoga naroda – on je šovinist koji ostvaruje dominaciju svoga naroda nad drugim narodom.
Hrvatski narodni sabor i tada je pokušao krikom pojasniti svijetu da nepravda koja se ovdje događa hrvatskome narodu, na mala vrata takozvanim finim institucionalnim podešavanjem ili tobožnjom provedbom Daytona, vapije do neba. Da se u ime demokracije jednom narodu oduzima pravo da bez štete po nacionalni interes iskaže svoje razlike i u pluralnom ozračju odgaja se za slobodu i demokraciju, da se jednom narodu u ime demokracije oduzima ravnopravnost, pa čak i izborima iskazana politička volja, da jedan narod na dan izbora, kako sada stvari stoje, može kolektivno otići na more, Mars ili neku drugu destinaciju.
I deset godina poslije nije ništa drugačije još je i gore.
No, braćo bune se dižu i ne uspijevaju, revolucije se vode, imaju potporu, i ostvaruju ciljeve. Jedini grijeh koji prihvaćam jest: nismo uspjeli. No, vratimo se nadi.
Vi ste hrvatski politički narod u BiH. Izabrani ste voljom hrvatskoga naroda u tijela vlasti Bosne i Hercegovine. I u njegovo ime morate odgovorno govoriti o političkom položaju hrvatskoga naroda. Iako onemogućeni da u njegovo ime obnašate vlast u tijelima vlasti u Bosni Hercegovini Vi imate dužnost javno svjedočiti.
Pozdravljam sve Vas koji ste u tijelima vlasti Republike Srpske, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine trebali sukladno izraženoj volji hrvatskoga naroda obnašati dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. To što je netko spriječio Vas da obnašate vlast i omogućio grijehom struktura (u ustavima i izbornom zakonodavstvu) nametanje političke volje i funkcioniranje vlastit bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda ne amnestira Vas od odgovornosti.
Vaša je dužnost javno svjedočiti pred Bogom i ljudima istinu.
Istina je da je Bosna i Hercegovina voljom međunarodne moći podijeljena na srpski i bošnjački dio, a da nas Hrvate u toj podjeli nije zapalo ništa. Republika Srpska kako joj i ime govori ima većinsku srpsku vlast. Federacija BiH ima većinsku Bošnjačku vlast. Hrvati nemaju većinske vlasti. Istina je da sada ni većinska volja hrvatskoga naroda ne određuje tko će nas u toj vlasti zastupati. Istina je da je Željko Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH voljom bošnjačkog naroda. Istina je da u federalnoj izvršnoj vlasti Hrvate predstavljaju oni koje je izabrao Zlatko Lagumdžija, a ne hrvatski narod.
Vi ste pozvani na istinu.
U toj vjeri i u toj nadi, još ću Vam samo reći Juda je pokušao vratiti krvarinu čak se i objesio. I nisu problem oni koji su sada izdali, nego oni koji će to tek učiniti.
U povijesti beščašća stranice se uvijek iznova otvaraju.
Nakon alijanse, dođe platforma, nakon platforme će ulaziti u SDP i kada opet dođe proljeće pričat će kako su bili tamo da ga razvale iznutra. Imamo li pravo na toliko dugo čekanje. Prije rata svakih je dvadeset godina dolazilo hrvatsko proljeće, mi smo povijest, očito je malo ubrzali i ono dolazi nakon Domovinskog rata svakih deset godina. Sestre i braćo učinimo sve da svako proljeće bude hrvatsko. U to ime živjeli.
I mnogo uspjeha u radu Hrvatskog Narodnog Sabora.

Primjedbe

Popularni postovi