fra JOZO GRBEŠ: NAROD TREBA KATARZU, A POLITIKA VELIKO ČIŠĆENJE!

Datum: 20.04.2011.
Fra Jozo Grbeš
fra Jozo Grbeš, župnik hrvatske katoličke crkve sv. Jeronima u Chicagu

Petak je, 15. dan mjeseca travnja. Već u poodmaklom 21. stoljeću. Hrvati se okupljaju na trgovima s velikim televizijama gledati presudu svojim generalima. Kao da su očekivali slobodu!? Smiješno! Da su je očekivali znak je njihove političke nepismenosti i nepoznavanja tko radi što u toj državi i u velikim krugovima. Plaču, nariču. Padaju u depresiju. Viču o izdaji. Nacija u stanju šoka. Psihijatri će biti zauzeti. I nikako ne razumijem što im je? Sve su im emocije na mjestu, samo u zakašnjenju desetak godina. Sad plaču bez veze.

Hrvatska šutnja

Kad je hrvatski predsjednik dao sve dokumente, javne i tajne, svjetskoj mafiji, šutjeli su!
Kad su političari radili što su htjeli i potpisivali što im se htjelo, šutjeli su!
Kad im je država rasprodana, pokradena, šutjeli su!
Kad čitaju i vjeruju "istini" u žutim svagdašnjim novinama, šute!
Kad su proroci u njihovu narodu govorili, upozoravali, najavljivali, istjerali su ih i ušutkali!
Kada su novinare istine izbacivali na ulicu, šutjeli su! Tko je, pak, govorio istinu, nije mu manjkalo neprijatelja. Oni koji su ostali ponizni i vjerni našli su se u situaciji: reci istinu, pa gledaj kamo ćeš pobjeći!
Hrvati sad plaču i plaćaju šutnju. Izvrsno! Tko su oni koji su časnom generalu Gotovini "mudro savjetovali" da bježi? Tko su oni koji su trgovali, pisali o Gotovininom skrivanju u Hrvatskoj kako bi zaustavili određene procese napretka? Presuda je došla uoči kršćanskoga Velikoga tjedna. Muka Kristova nas uči nešto važno o životu pojedinca i zajednice, uči nas da postoji vrijeme muke, vrijeme izdaje, vrijeme suđenja, vrijeme sumnje, vrijeme katarze. I, na kraju, vrijeme Svjetlosti i Istine.

Ne treba nam (samo)sažaljenje!

Taj ciklus kao da se ponavlja u životima pojedinaca, zajednica i naroda. To iskustvo trebalo bi rezultirati mudrošću. Veliki su uvijek igrali nogomet. Tajno se dogovarali. Smišljali zamke. Prilagođavali istinu. Dovodili lažne svjedoke. Osuđivali bez dokaza. U Rimu, u kraljevstvima, u carstvima, u monarhijama, u komunizmima, u demokracijama, u anarhijama, ili bilo kojem obliku drugom: isti je nogomet. Muka iz Jeruzalema jest standardni okvir te utakmice u kojoj se događa sukob pravde i nepravde, istine i laži, svjetla i tame, sami dualizam života. Petar je zanijekao. Juda je izdao! Pilat je odlučivao protiv mudroga savjeta svoje žene i onda cinički oprao ruke ("Ja nisam ništa znao!"). Herod je sve ismijavao! Da bi sačuvali svoje pozicije vođe naroda riješili su se na brzinu Isusa kojega su svi voljeli i koji im je nudio slobodu! Hrvati ne trebaju cmizdriti! Ne želim da moj narod netko sažalijeva! Ne! Nama ne treba sažaljenje. Narod hrvatski treba ustati, otresti sa sebe prašinu, očistiti oko sebe smeće, urediti svoj dom, podići se i krenuti naprijed. Narod treba katarzu, a politika veliko čišćenje! Ponos naroda ne uništava Haag. Haaški sud ne omalovažava Domovinski rat. Problem je isključivo u Zagrebu, na njegova dva brdašca staroga grada. Tamo treba početi čistiti. Ali ako to čišćenje Hrvati razumiju samo kao neprestanu izmjenu dvije vodeće stranke, onda niti potrebu za čišćenjem, niti Istinu neće razumjeti. Opet. Da, opet! Bila bi šteta. Molim da progledaju!

Nedjelja Cvjetnice 2011.
Portal velečasnog Sudca
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade