HRVATSKI RAST - HRAST OKUPLJA ŠUTLJIVU VEĆINU

prosoli_250x200
Osnovna ideja političkog pokreta Hrvatski rast (Hrast) je okupljanje šutljive većine koja je, iako mnogo puta niti ne ispunjava svoju izbornu obvezu, bezuvjetno za hrvatsku državu i za to da hrvatski narod u njoj bude istinski slobodan i koja očito nije predstavljena u današnjoj političkoj konstelaciji. Hrast je pokušaj da svi koji osjećamo hrvatsku domovinu i hrvatsku baštinu zajedničkim snagama pokušamo prevladati današnje nezavidno stanje sa čvrstim uvjerenjem da možemo urediti našu državu u skladu s očekivanjima hrvatskog naroda. Dvadesetak godina nakon oslobođenja jasno nam je da nam treba drukčija država. Država koja je aktivna, poštena i učinkovita, koja njeguje ljudska prava, pluralizam, snošljivost i patriotizam, koja temelji svoju stabilnost na zdravom gospodarstvu i pravednoj raspodjeli dobara, koja omogućuje svima da sudjeluju u stvaranju takve države.

Mnogi u svojim porukama ističu nacionalne interese, ali rijetko ili nikad ne kažu koji su to interesi. Za Hrast nacionalni je interes hrvatska država i blagostanje te cjelokupan razvoj svih koji u njoj žive. Svi su pozvani da to ostvaruju zajedno s nama, imajući u vidu da je riječ o gospodarskom i moralnom pitanju koje zahtijeva građansku hrabrost i angažman svih koji su uvjereni da dijalogom i konsenzusom možemo raditi za opće dobro. Usred kombinirane ratne agresije jugoslavenskih, velikosrpskih i komunističkih snaga, koje su uživale potporu njihovih simpatizera u tzv. međunarodnoj zajednici, u Hrvatskoj je prevladavao nacionalni ponos, spremnost na žrtvu, solidarnost i opće uvjerenje da ćemo se obraniti i izgraditi zemlju u skladu s našim idealima. Danas, kad se ta ista agresija nastavlja, ali u mirnodopskim uvjetima, Hrvatska djeluje ranjeno, umorno i poniženo.

No mi ne odustajemo od naših ideala i želimo promijeniti takvo stanje i stoga smo odlučili politički artikulirati naše želje i organizirati se u sklopu pokreta Hrast. U Hrast smo ugradili kršćanske vrijednosti koje su neupitni dio hrvatske baštine koju poštujemo i njegujemo kako bismo mogli cijeniti sadašnjost i izgraditi budućnost, svjesni da možemo gledati u budućnost samo ako uvažavamo prošlost i poštujemo ono dobro u našoj povijesti. U Hrast smo ugradili hrvatsku uljudbu koju između ostalog čine vjera, prijateljstvo, poštivanje ljudskog života i dostojanstva, slobodarski duh, solidarnost, pravda, briga za odgoj djece, poštivanje obitelji, patriotizam, čuvanje prirode i borbenost. Na toj i takvoj uljudbi Hrast želi izgraditi Hrvatsku koja će omogućiti pravedni i solidarni razvoj zemlje koju nam je Bog dao da je čuvamo i usavršavamo.


Za nas je istinska demokracija ili institucionalizirana sloboda posljedica zajedničkih težnji i interesa svih „hrvatskih“ političkih opcija prema općem dobru, traženje suživota i razvoj pluralizma u jedinstvu temeljnih ciljeva, postizanje temeljnih dogovora koji su trajni za život zemlje i koji opstaju i nakon smjene vlasti. Danas država i društvo prolaze kroz osjetljivi trenutak, gdje neki potiču sukobe jer misle da je to najkraći put, ne za rješavanje nagomilanih problema, nego da se dočepaju vlasti dok drugi smiruju tenzije da je ne izgube. No sa stajališta općeg dobra, prava mudrost je postizanje dogovora kako bi se poteškoće rješavale. Samo dijalog omogućuje nove dogovore za budućnost zemlje. No, dok se stvara potrebno ozračje, bez odgode valja pomoći najugroženijima i surađivati s institucijama kako bi se organizirale pravednije strukture koje potiču autentični suživot i olakšavaju konstruktivni dijalog s ciljem postizanja potrebnih društvenih dogovora.

Za Hrast je vlast služenje, ma koliko to zvučalo istrošeno. U tom smislu računa na inicijative kršćanskih vođa jake osobnosti i požrtvovnog poziva koji su dosljedni u svojim moralnim i vjerskim uvjerenjima.  No, to nije samo teorija, u Hrastu su i pripadnici nevladinih katoličkih udruga, lideri orijentirani na služenje drugima i općem dobru, koji pokazuju dosljednost i primjer osobnim životom te sposobnost poticanja sveopćeg razvoja pojedinaca i društva. U njima prepoznajemo nositelje dubokih promjena jer po prirodi stvari bolje i dublje razumiju što je služenje i pokazuju moralni integritet, širinu, osjećaj za opće dobro, sposobnost slušanja, dugoročno razmišljanje, poštivanje zakona, prepoznavanje znakova vremena i postojanost života. Oni su dokaz da uistinu želimo rehabilitirati moral u politici i jamstvo da u našoj koncepciji hrvatski državljani nisu sredstvo gospodarskih, društvenih ili političkih projekata, nego njihov cilj.

Želimo se boriti protiv društvene nejednakosti, nezaposlenosti i rada na crno, poboljšati cjelokupni odgoj, iskorijeniti korupciju i politički klijentelizam, nuditi perspektivu mladima i sigurnost starijima. Želimo poštivanje obitelji i života, želimo prevladati društvene razlike, poticati društveno prijateljstvo i odgovorno građanstvo, jačati institucije, državu i društvene organizacije, poboljšati politički sustav i kakvoću demokracije, prilagoditi poljoprivredne i industrijske politike integralnom razvoju, uspostaviti pravedni odnos između središnje i mjesne vlasti.

Sve ove želje, i mnoge druge koje nisam uključio u ovaj kratki osvrt, poziv su svakome koji ih bude čitao da nam pomogne ostvariti ih i da nas obogati novim prijedlozima. Zajedno s nama u dobroj vjeri možete raditi za plemenitu stvar bez očekivanja bilo kakve nagrade.


“Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude”. (Franjo Tuđman)


Alojzije Prosoli
Voditelj Odjela za medije

Primjedbe

Popularni postovi