DRŽAVNI UDAR VELIKOBOŠNJAČKOG UNITARIZMA U REŽIJI ZLAJE LAGUMDŽIJE


NEMA  (PRIMO)PREDAJE!

Lijep je osjećaj doživjeti da te onaj komu si na bilo koji način pomogao u predizbornoj kampanji, kasnije ne razočara. Nakon što su Zlatko Lagumdžija, Zvonko Jurišić i Jerko Lijanović, odlučili formirati vlast na razini Federacije, u njihovo 'kolo' se uključio i Stjepan Krešić svojim pristankom da pod cijenu činjenja kaznenog djela, sazove krnji Dom naroda Parlamenta Federacije. Pratio sam FTV, TV OBN i TV HAYAT, ne bih li nekako dokučio razloge sluganskog mentaliteta generala Budimira koji je pristao biti 'predsjednik' F BiH, Ante Krajine kojeg je možda netko natjerao biti ministrom financija u Vladi F BiH i ostalih Lagumdžijinih Hrvata. Što sam ih više slušao, imao sam više razumijevanja za čvrsti stav aktualne predsjednice F BiH, Borjane Krišto koja je kao i njezine kolege, odbila obaviti PRIMOPREDAJU vlasti. Zapravo sam nakon dugo vremena osjetio zadovoljstvo što bar netko u hrvatskoj politici u BiH poštuje vlastita obećanja dana u predizbornoj kampanji. I to netko komu si sukladno mogućnostima pomagao u kampanji. Osobno, zapravo  nemam što zamjeriti Jurišiću, Lijanovićima, Krešiću, Budimiru, Krajini, Primorcu i sličnima, osim ignoriranja biračke volje vlastitog naroda. Ako im to što znači!?
Zapravo bi me više razočarao eventualni drugačiji stav B. Krišto, Čovića i Ljubića. Zauvijek bih iz pamćenja izbrisao one koji se ne bi svim silama trudili dosljedno braniti legitimnost njihova izbora. Sastav Doma naroda, prema tomu i Vlade, kao i predsjednik Federacije, su determinirani izbornom voljom naroda a ne 'prekucavanjem' bošnjačkih ili srpskih zastupnika u Hrvate-po-potrebi.  Sve drugo je već viđeno političko nasilje (podsjećam na  Alijansu i pokojnog Jozu Križanovića, 2001. godine) ne nad pojedincima ili nad nekoliko  političkih stranaka, nego nad jednim narodom. Ako bi čelnici oba HDZ-a, kao i vodstva stranaka iz hrvatskog bloka koje ih podupiru (HSS. HSP HB, HKDU) pristali na poniženje te vrste, slobodno bi mogli ugasiti stranke i oprostiti se od politike. Ne treba očekivati razumijevanje međunarodne administracije, kao ni snažniji angažman vlasti iz Republike Hrvatske, koji su i sami na svoj način poslušnici Brisela i Washingtona. Ne treba (još) ni radikalizirati ionako uzavrelu političku scenu prijetnjom blokade i anarhijom ulice, ali ne smije biti ni (PRIMO)PREDAJE vlasti! Jer to nije volja naroda!

HRVATSKA NE MOŽE NI SEBI POMOĆI

Što se može očekivati od aktualne Vlade i predsjednika Republike Hrvatske, dobro je još prošle godine, opisao kolumnist Crkve na kamenu, Željko Raguž: „"Čitavo posljednje desetljeće Hrvati u BiH u političkom životu RH doživljavaju se kao suvišan teret koga se zbog europskih ambicija Hrvatska treba odreći. Ako se ne promijeni takav odnos RH, politički predstavnici hrvatskog naroda iz BiH jasno trebaju staviti do znanja RH kako će zažaliti zbog toga, te kako nikakve zobnice koje su stavili jednom broju Hrvata iz BiH, od političara, preko zastupnika iz dijaspore do svećenika koji se skrivaju iza različitih kulturnih društava i političkih udruga ne mogu biti razlogom za nastavak dugogodišenjega ekonomskog i političkog iskorištavanja hrvatskog naroda u BiH. Gdje ima braće, tu ima i dijela. I prijateljima treba reći istinu u lice. Prijatelje upoznamo tek kad ih izgubimo. Hrvatskoj je potrebno takvo saznanje, za nejzino dobro i za dobro hrvatskog naroda u BiH". Ništa više i ništa manje! Naime, ne može se očekivati jasniji stav od predsjednika koji  se „ispričava“ zbog nepostojeće agresije vlastite države na BiH, samo zato što to od njega očekuje međunarodna zajednica. Ne može se očekivati snažnija obrana od premijerke koja jedva poznaje šest zastupnika svoje stranke iz XI. izborne jedinice, kojima su ionako 'stavljene zobnice'. Ali i jedni i drugi i treći će morati uvažiti volju naroda! Zato ne smije biti (primo)predaje vlasti!

'MIRNA BOSNA' NIJE I NE MOŽE BITI UNITARNA GRAĐANSKA BiH

Pun sam divljenja, dragi predvoditelji Božjeg puka u meni miloj Bosni i Hercegovini, za vaše junačko svjedočenje pred vlastima dezorijentirane rascjepkane zemlje, za junačko držanje pred nemoćnom Europom. Sivilo vremena trebalo bi zaboraviti i okrenuti se prema svijetlijoj budućnosti u čemu vam svoju solidarnost pruža Crkva u Hrvata, ali podršku ne dobivate od vođa našeg hrvatskog naroda koji svojim postupcima kao da žele pospješiti iseljavanje ostatka ostataka iz BiH, kazao je kotorski biskup Janjić nakon prošlogodišnjeg  zasjedanja BK BiH. Danas, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, nakon zasjedanja BK BiH, kaže: „Hrvatski narod nema 'fenomen žabe', odnosno da će trpjeti nepravde koje mu se kontinuirano nanose, u miru i u ratu, ali samo do određenog trenutka. Predsjednik BK BiH biskup Franjo Komarica, kao i biskup Perić, ukazuje na veliku odgovornost međunarodne zajednice i njezinih predstavnika u BiH koji su promovirali pravo jačega na štetu primjene demokratskih principa.

Sve dok oni koje je narod izbornom voljom legitimirao kao svoje predstavnike, budu čvrsto i dosljedno branili njihove pravedne zahtjeve sukladne ma i ovako nakaradnim zakonskim rješenjima, NAROD ĆE TRPJETI. Ali narod dobro zna da ovaj put nije riječ o običnoj, redovitoj (primo)predaji vlasti. U igri je predaja 'gospodskih kastora', prodaja načela za fotelje, ali i više od toga. Naime, u predstojećim razgovorima i pregovorima o konačnom uređenju BiH, Lagumdžija i oni čije on interese zastupa, misle da će lakše 'dogovoriti' s Budimirom i Jurišićem, Lijanovićima i ostalima koji već sada, prije početka pregovora, pokazuju i dokazuju koliko drže do volje vlastitog naroda. Siguran sam da na ponovljenim izborima, ako do njih dođe, takvi ne bi prešli ni prag, jer su pali ispod granica narodnog i vlastitog dostojanstva, jer su postali obični politički trgovci, jer su već prije pregovora dogovorili 'mirnu', zapravo građansku Bosnu, baš onakvu kakvu, u ime Bošnjaka, zagovara Zlatko Lagumdžija.


Primjedbe

Popularni postovi