APEL HIP-a ZA ZAŠTITU I POŠTIVANJE PRAVNOG SUVERENITETA RH

HIP - Apel za zaštitu i poštivanje pravnog suvereniteta Republike Hrvatske



Udruga za hrvatski identitet i prosperitiet-HIP uputila je Apel za zaštitu i poštivanje pravnog suvereniteta Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora gospodinu Luki Bebiću, predsjednici Vlade gospođi Jadranki Kosor i predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivi Josipoviću.

Apel za zaštitu i poštivanje pravnog suvereniteta
Republike Hrvatske

Polazeći od neotuđivoga prava naroda na suverenost, pozitivnih načela međunarodnoga prava kao i svih temeljnih dokumenta Ujedinjenih naroda, te od vlastita povijesnog naslijeđa i iskustva u uređivanju odnosa sa susjednim državama, držimo da se hrvatski narod, nakon što je obnovio svoju državnost i državnu samostalnost godine 1991., a potvrdio i obranio od jugo-komunističke armije i srbijanske/crnogorske agresije u Domovinskom ratu 1991.-1995., ima i pravo i dužnost oblikovati politiku suverenosti i zaštite svojih narodnih probitaka jednaku pravima i dužnostima drugih suverenih naroda.

U svom državnom djelovanju Republika Hrvatska kao članica UN-a i NATO-a (a uskoro i EU) ima dužnost afirmirati načela suverenosti, te štititi vlastite i zajedničke interese, bez koje nije održiva ni njezina pripadnost tim organizacijama.

Tražimo stoga da se utvrdi ustavno-pravna utemeljenost hrvatskoj javnosti tajnih, bilateralnih, pregovora i ugovora s državom Srbijom po kojima bi se dio suverenih državnih ovlasti s hrvatskih ustanova imao prenijeti na tzv. zajedničke, ili, po kojima bi se ovlasti mnogih hrvatskih ustanova imale podrediti ovlastima ustanova države Srbije, i/ili nagoviještenim „regionalnim" ustanovama.

Namjere, planovi, i, eventualne, prakse, o prijenosu suverenih državnih ovlasti na zajedničke „regionalne" tj. „balkanske" ustanove ili sporazume, izravno su protivni temeljnim ustavnim načelima Republike Hrvatske, hrvatskim državnim obvezama u NATO savezu, kao i temeljnim dokumentima Europske unije koji definiraju njezine shengenske granice.

Pozivamo hrvatske vlasti da javno objelodane sve do sada hrvatskoj javnosti tajne, potpisane i u javnosti prešućene, bilateralne ugovore što su ih nakon 2000. godine potpisale hrvatske vlade sa susjednim državama. Demokratska javnost ima pravo znati i jedino ona može potvrditi sukladnost takvih dokumenata temeljnim ustavnim načelima, ocijeniti posljedice njihove primjene, te ima pravo spriječiti nacionalno štetne i političkom korupcijom ili političkom neodgovornošću iznuđene ugovore i sporazume.

Tražimo da hrvatske državne vlasti zaustave i onemoguće nastavak srbijanske agresije pravosudnim sredstvima, koju pod velom navodno nove pravednosti ili „pravde za sve" vodi srbijanska službena politika i politička elita. Učinak takve agresije očituje se u nadređivanju srbijanskoga pravosuđa hrvatskom. Izravna posljedica takve „operacije" je pravna mogućnost da svi hrvatski branitelji budu optuženi za „zločine" obrane od srbijanske agresije, neovisno o tom kako su u obrani sudjelovali.

Branitelj Veljko Marić već je više mjeseci u srbijanskom zatvoru upravo zbog agresije srbijanske službene politike na pravni suverenitet Republike Hrvatske. A nedavno je otvoren i „slučaj" legendarne ravnateljice ratne vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac, po istoj pravnoj osnovi.

Ostvarivanje pravde i uspostava pravne države nije moguća ako mjerodavne institucije RH neće angažirati sve svoje kapacitete da istraže i procesuiraju ratne zločine što su ih počinile agresorske vojske u Domovinskom ratu: srbijansko/crnogorska i jugo-komunistička armija, kao i njihovi nalogodavci. Svaki izostanak tih istraga i procesa izravna je manipulacija pravnim sustavom RH u političke svrhe, i izvorom je novih nepravdi.

Također, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske treba bez odgađanja istražiti i uputiti u pravnu proceduru odgovorne za masovna smaknuća hrvatskog naroda tijekom Drugoga svjetsko rata i poraća, kako bi pravda bila zadovoljena, žrtve primjereno upokojene, a mladi naraštaji dobili uvid u pogibelji totalitarnih poredaka s desna i lijeva. Bez tog obnove i uspostave povjerenja u hrvatskom društvu, nužnoga za uspješan razvitak, nije moguća.

Ustavna je obveza i dužnost hrvatske vlasti demokratizirati odnose u hrvatskoj javnosti i oblikovati je kao mjerodavan okvir rasprave o temeljnim smjerovima hrvatskog razvitka, osnovnim nacionalnim interesima i održivim strategijama. Stoga je potrebno, kao protivne ustavnim načelima u suverenosti, ukloniti i distributivne i prodajne monopole nad informacijama u hrvatskim medijima. Zato treba i Hrvatsku televiziju, HRT, kao javni medij od općeg interesa, osloboditi dominacije međusobno suprotstavljenih neformalnih „vlasnika" i pretvoriti je u javnu nacionalnu ustanovu, odgovornu hrvatskoj javnosti.

Udruga HIP
Hrvatski identitet i prosperitet

Umoljavamo sve, bilo da je riječ o institucijama, udrugama ili pojedincima, koji su voljni dati potporu ovom Apelu neka to učine na br. telefona: 01 48 38 766

Primjedbe

Popularni postovi