IN MEMORIAM MIROSLAV MIKULJAN

MIROSLAV MIKULJAN (1943. – 2011.)

Srijeda, 16. veljače 2011.

Nakon duge i teške bolesti umro je filmski i televizijski redatelj, dugogodišnji urednik Dokumentarnoga programa Hrvatske televizije gospodin Miroslav Mikuljan.

Rođen u Križevcima, studirao je u Zagrebu filmsku i televizijsku montažu, a sedamdesetih se godina prošloga stoljeća uspješno iskušao kao redatelj i potom nastavio stvarati sve do smrti. Režirao je velik broj dokumentarnih filmova, dva igrana i dva kratka filma, te nekoliko televizijskih filmova za djecu. Dobitnik je niza nagrada, među ostalima i prve nagrade na Tjednu europske kulture u Salamanci 1983. za igrani film "Hoću živjeti". Godine 2010. primio je nagradu "Oktavijan". Za mnoge Mikuljanove filmove scenarije je pisala njegova životna družica, književnica Marija Peakić-Mikuljan.

Kao urednik Povijesno-dokumentarnog programa HTV-a promicao je filmove koji su govorili o hrvatskom identitetu , kulturnim i prirodnim znamenitostima i sudbinama Hrvata kroz stoljeća.

Miroslav Mikuljan bio je član Nadzornog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća, a svršetkom 2010. uključio se u politički pokret Hrast.

Čovjek čvrsta karaktera, umjetnik velike imaginacije i širokih interesa, zaljubljen u Hrvatsku i obuzet sudbinama progonjenih i ugroženih, Miroslav Mikuljan ostavlja dubok trag u hrvatskoj filmskoj i televizijskoj umjetnosti.

Sprovod će biti u ponedjeljak, 21. veljače u 13.50 sati u zagrebačkom Krematoriju.(hh)

Primjedbe

Popularni postovi