HRAST ZASAĐEN I U ČAKOVCU

U nedjelju, 30. siječnja 2011. održana je tribina u Katoličkom domu u Čakovcu pod nazivom „Zašto promjene u Hrvatskoj nisu moguće bez društvenog angažmana vjernika?“ Gosti tribine bili su Ladislav Ilčić, predsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD i dr. Željka Markić, dopredsjednica udruge GROZD.
U prvom dijelu tribine Ladislav Ilčić je kroz nekoliko konkretnih primjera pokazao kako su općeljudske i kršćanske vrjednote napadane i ignorirane, i to ne samo od manjinskih radikalnih udruga već i od većine političara. „Sve to nas poziva na akciju jer samo organizirani možemo promovirati vrijednosti koje temeljno određuju nas i naše obitelji“ – kazao je Ilčić.
Crkveno učenje vrlo jasno govori o potrebi angažmana vjernika: „Vjernici laici se nipošto ne mogu odreći sudjelovanja u 'politici', to jest u mnogostrukom i raznovrsnom gospodarskom, društvenom, zakonodavnom, upravnom i kulturnom djelovanju koje teži suvislom i institucionalnom promicanju općeg dobra“ (Ivan Pavao II, Christifideles laici, 42).
Željka Markić je istaknula da je za doprinos vjernika društvu važno da napreduje na svim područjima svog života. Krenuvši od onog osobnog i obiteljskog, pa sve do profesionalnog, šire društvenog i političkog, pokazala je načine na koje se prenosi kršćanske vrijednosti u društvo.
Nakon izlaganja gostiju, uz pitanja i komentare iz publike razvila se zanimljiva rasprava o utjecaju različitih društvenih subjekata na položaj kršćanski vrijednosti (mediji, Crkva, državne institucije), ali i vrlo otvorena analiza različitih političkih stranaka, uključujući i Hrast – Hrvatski rast, kao novost na našoj političkoj sceni.
Tribina je uz zajedničku pjesmu završila u ozračju vjere da se sadašnja loša društvena i politička situacija može promijeniti i sa sviješću da se svi oko toga moramo djelatno zauzeti.
Nakon tribine održan je operativni sastanak sa četrdesetak podupiratelja udruge Glas roditelja za djecu.

Primjedbe

Popularni postovi