"ČAŠA SE PRELILA"

Reportaža s prosvjeda u organizaciji branitelja u Zagrebu – Čaša se prelila

Na središnjem zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića održan je danas prosvjed pod nazivom «Stop progonu hrvatskih branitelja». Povod prosvjedu kalvarija je koju prolaze hrvatski branitelji Tihomir Purda i Veljko Marić, ali i odnos hrvatskih vlasti prema braniteljima i Domovinskom ratu.
Braniteljski prosvjed u Zagrebu 26. veljače 2011.
Građani su se počeli okupljati i znatno prije zakazanog početka skupa u 13 sati.









Skup je počeo, pred više desetaka tisuća okupljenih branitelja, kako i priliči, Lijepom našom i minutom šutnje za poginule i preminule hrvatske branitelje.
U ime organizatora prosvjeda skup je otvorio Vjekoslav Magaš koji je u svom govoru prozvao hrvatske vlasti zbog progona hrvatskih branitelja, rasprodaje hrvatskih bogatstava i suvereniteta, pri čemu je jasno naglasio da se vlast mijenja na izborima. Organizatori su se zahvalili na podršci braniteljima iz, doslovno, cijele Hrvatske i BiH, te iseljenicima na novčanoj podršci. Posebno je zahvalio kaštelanskim, splitskim, šibenskim i zadarskim taksistima koji su ponudili besplatan prijevoz u Zagreb. Prosvjed su podržale i neku udruge seljaka i ribara, ukazujući na loše gospodarsko stanje u državi.
Glasnogovornik Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 RH Mario Maks Slaviček rekao je da hrvatski branitelji nisu ratovali da bi u Saboru sjede i oni koji nikada nisu bili za samostalnu hrvatsku državu, niti za «nove gazde» iz Europe koji su stogodišnji saveznici onih od kojih su branitelji obranili Hrvatsku. Naglasio je da država u kojoj suci iz države nedavnih neprijatelja ispituju hrvatske branitelje, kao što se to događa ovih dana, nije suverena država.
Braniteljski prosvjed u Zagrebu 26. veljače 2011.
Marko Perković Thompson
Skup je zatim pozdravio hrvatski branitelj i glazbenik Marko Perković Thompson koji je istaknuo da ne smije biti podjele među hrvatskim braniteljima. Otpjevao je, uz pomoć okupljenih prosvjednika, dvije pjesme posvećene hrvatskim braniteljima, «Prijatelji» i «Duša ratnika». Upitao je predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, ponukan njegovom izjavom da «prosvjedi ne pomažu Purdi», koliko se bez prosvjeda pomoglo Veljku Mariću. Uopće, svako spominjanje Ive Josipovića, Jadranke Kosor i Mladena Bajića izazvalo je salve zvižduka.
Stjepan Mačković, «Mačak s Mitnice» opisao je strahote koje je doživio u srpskim koncentracijskim logorima u Aleksincu, Stajićevu i Nišu. Upečatljiva je njegova izjava: «Da ovi na vlasti tjedan dana dožive što smo mi u srpskim logorima, vratili bi više nego što su pokrali».
Braniteljski prosvjed u Zagrebu 26. veljače 2011.
Braniteljski prosvjed u Zagrebu 26. veljače 2011.
U nadahnutom govoru vukovarski junak Petar Janjić Tromblon, i sam zatočenik srpskih koncentracijskih logora, optužio je aktualnu hrvatsku vlast da ništa ne čini radi zaštite hrvatskih branitelja, već omogućava sudstvu Srbije da ih ispituje u Hrvatskoj. Naglasio je da je Republika Hrvatska trebala tužiti Srbiju kad je od nje dobila dokumente o «priznanjima» hrvatskih branitelja iznuđenih mučenjima u srpskim logorima, a da nije učinila ništa, naprotiv! Također, oštro je govorio o posljednjim izjavama predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor.

Dirljivo je bilo otvoreno pismo djece zatočenih hrvatskih branitelja javnosti. Moglo se čuti da je tristotinjak hrvatskih branitelja već nekoliko mjeseci zatočeno u zatvorima po Hrvatskoj bez optužnice!

Ivan Pandža iz HVIDRE rekao je da se posljednjih deset godina na vlasti izmjenjuju «razni štovatelji Tita i njegovih pajdaša iz Egipta i Libije». Upozorio je da nema grada u Hrvatskoj u kojem netko od istaknutih branitelja nije optužen, i da se za te progone brine regionalni REKOM, koji izvire iz «nove pravednosti» Ive Josipovića.


Braniteljski prosvjed u Zagrebu 26. veljače 2011.

Primjedbe

Popularni postovi