BILI SMO SVJEDOCI POČETKA STVARANJA NOVOG POLITIČKOG POKRETA U HRVATA















16 udruga, braniteljskih i molitvenih zajednica, dvije stranke (OS i HRZ) te više istaknutih pojedinaca iz kulturnog i političkog života, sinoć (subota) su u Splitu izabrali koordinacijsko Vijeće HRAST-a za X. izbornu jedinicu. Za predsjednika je jednoglasno izabran katolički novinar i angažirani vjernik Ivica Ursić. Njegovi zamjenici su Ivan Beljan, Ivan Baćak iz Splita i Milan Kapović iz Metkovića.
Nakon utemeljenja koordinacije, u prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu Hrvatski rast su predstavili utemeljitelji Hrasta: Hrvoje Hitrec, Ladislav Iličić, Josip Jurčević, kapetan Ivo Markulin iz Zadra, Ivan Marohnić, Željko Tomašević I Ivica Relković, predsjednik OS.

Skup su pozdravili i kratko se predstavili predstavnci Koordinacijskog Vijeća za XI izbornu jedinicu: Mladen Milošević iz Ploča, Milan Kapović iz Metkovića, umirovljeni admiral Ante Budimir, umirovljeni brigadir Ivan Beljan i Krešo Jelovac iz Splita.
Nakon predstavljanja okupljeni su postavljali pitanja, a skup je svojim nastupom uljepšao poznati splitski kantauator Džoni Gitara.

U HRAST-u će djelovati oni koji se nikad nisu ogriješili o Hrvatsku i kršćanske vrijednosti hrvatskog naroda - rekao književnik Hrvoje Hitrec, burno pozdravljen od nazočnih. Rekao je da je
"SDP  opterećen istočnim grijehom, a HDZ je samo po imenu HDZ koji je kao pokret utemeljio hrvatsku državu, ali takva stranka ne bi smjela izručivati hrvatske generale niti zapostaviti branitelje, a tolerirati one Srbe koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku". Publici su se ipak najviše dopale ove riječi gosp. Hitreca:
"u Hrvatskoj u sve većoj mjeri manjina na komunistički način terorizira većinu".

Predsjednik udruge GROZD (Glas roditelja za djecu) Ladislav Ilčić najavio je kako će politički pokret HRAST za predstojeće parlamentarne izbore najprije obaviti predizbore diljem Hrvatske, na način da će se na temelju 'rezultata ankete građana', odnosno broja prikupljenih potpisa, rangirati kandidati na izbornoj listi HRAST-a. „Naš cilj je dovesti u Sabor poštene ljude“, kazao je Ilčić.

Bivši predsjednički kandidat, Josip Jurčević, i sam podrijetlom iz Imotskog, iz ove izborne jedinice, rekao je kako će u HRAST-u moći biti angažirani "samo oni koje krasi domoljublje i koji nisu sudjelovali u pljački zbog koje je", kako je istaknuo, "Hrvatska jedna od najkorumpranijih i najzaduženijih zemalja svijeta".
Predsjednik Obiteljske stranke, Ivica Relković, kazao je kako je hrvatski narod „gnjevan na ono što mu je učinjeno“. Njegov nastup, kao krunu sinoćnjeg predstavljanja, jedni su ocijenili kao "karizmatsko predavanje molitvenoj zajednici", drugi pak kao "potpuni odmak od tijeka i konteksta dotadašnjih nastupa" i kao pokušaj "amerikanizacije" otužne hrvatske političke scene.

Kako bilo, svi se slažu u jednom. Svjedočili smo nečen novom, dosad neviđenom, a neki su uvjereni da će ovaj skup označiti početak rađanja istinski novog pokreta među Hrvatima u Hrvatskoj, BiH i po cijelom svijetu.

Primjedbe

Popularni postovi