UDBA JE AKTIVNIJA NEGO PRIJE TRIDESET GODINA

Pripadnici Udbe i dalje prijete svojim žrtvama u iseljeništvu

Institucije vlasti BiH i Hrvatske još nisu spremne surađivati s njemačkim pravosuđem, kako bi se konačno rasvijetlile likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj, koje su počinili nakon Drugog svjetskog rata pripadnici obavještajnih službi bivše Jugoslavije.
Gojko Bošnjak

Dapače, u svom najnovijem tekstu ugledni njemački tjednik Der Spiegel navodi da su bivši djelatnici tajnih službi za kojima je raspisana tjeralica i koji “nesmetano žive u svojoj domovini” i dan-danas u stanju “utjerati strah u kosti” svojim žrtvama. Pod naslovom “Hrvatima u Njemačkoj prijeti se iz Zagreba” tjednik u posljednjem broju objavljuje tekst kako su Gojku Bošnjaku iz Širokog Brijega, emigrantu kojeg su agenti Udbe dva puta pokušali likvidirati, podnositelju zahtjeva da vlada Njemačke posmrtno oduzme Titu odličja koja mu je za života uručila, telefonski prijetili umirovljeni jugoslavenski obavještajci iz Zagreba.

Tjednik navodi kako je Bošnjaka nazvala jedna osoba koja se predstavila kao “bivši suradnik jednog od optuženih časnika tajnih službi”. Nepoznata osoba Bošnjaku je “preporučila” da “pusti na miru stare priče” jer bi mu u protivnom “mogao biti slomljen vrat”. Der Spiegel zaključuje da su bivši djelatnici tajnih službi za kojima je raspisana tjeralica i koji “nesmetano žive u svojoj domovini” i dan-danas u stanju “utjerati strah u kosti” Hrvatima koji žive u Njemačkoj.

Na upit Deutsche Wellea, Bošnjak nije opovrgnuo tvrdnje u Der Spiegelu, ali ih je isto tako odbio komentirati.

Bivše agente Udbe najviše je zasmetala Bošnjakova odluka da preko svog odvjetnika od njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizièrea traži da Titu posmrtno budu oduzeta najviše njemačke čast, Order of Merit, koji mu je 1974. godine uručio njemački predsjednik Gustav Heinemann, član lijevog centra Socijaldemokratske partije (SPD).

Izručenje po nalogu EU

Zahtjev za oduzimanjem odličja Titu, tumači se, implicirao bi druge pravne mehanizme i pomogao da se države bivše Jugoslavije uhvate u koštac s izručenjem njemačkim vlastima optuženih pripadnika Udbe koji su sudjelovali u likvidacijama hrvatskih emigranata. I Hrvatska i BiH neizručivanjem za ubojstva optuženih udbaša, koji su zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića optuženi u Zemaljskom sudu Bavarske, gaze EU sustav vrijednosti i vladavine prava, tvrdi odvjetnik Davor Prtenjača.

Ukoliko RH za dvije godine želi postati punopravna članica EU, morat će se pozabaviti i tim povijesnim poglavljem te izručiti svoje optužene državljane. Njemačka je, naime, u vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem, Zdravkom Mustaćem, Borisom Brnelićem, te Ivanom Lasićem iz BiH, bivšim čelnicima Udbe.



VLM via HRsvijet

Primjedbe

Popularni postovi