KOLUMNA MIROSLAVA TUĐMANA

POHVALA LUDOSTI

Hrvatskim braniteljima loše se piše

Božica Ludosti može biti više nego zadovoljna. Stvari ponovo dolaze na svoje mjesto: ponovo se uspostavljaju federalni odnosi na starim osnovama pa je tako Socijalistička Republika Hrvatska izvojevala pobjedu nad neovisnom i demokratskom državom Hrvatskom.

Jedino Božica Ludosti suvereno vlada Hrvatskom. Na zadovoljstvo i veselje stranih vladara i stranih javnosti a na očaj hrvatskih branitelja i sramotu hrvatske javnosti. Nakon hrvatskog branitelja Veljka Marića i Tihomir Purda, hrvatski branitelj, vukovarac, uznik srbijanskih logora uhićen je na području Republike Srpske na osnovu tjeralice Republike Srbije. Kako bi država Srbija nastavila sa svojom praksom suđenja hrvatskim državljanima, za (navodne) zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, nad hrvatskim građanima.
U Srbiji su još uvijek aktualne optužnice i postupci za „djelo oružane pobune i rušenja ustavnog poretka SFRJ“. Popis tih rušitelja SFRJ sastavljan je u srpskim koncentracijskim logorima 1990-ih, metodama i tehnikama koje mnogi nisu preživjeli, a za preko tisuću „nestalih“ u tim likvidacijama još se traga. Na tako sastavljenim popisima „rušitelja SFRJ“ i „hrvatskih zločinaca“ nalaze se i dr. Juraj Njavro i dr. Vesna Bosanac, te ostali „znani i neznani“.
Hrvatskim se braniteljima loše piše
No, Predsjednica je Vlade odmah je obznanila kako će ona s predsjednikom Tadićem uskladiti hrvatske i srbijanske popise. Pa će se dogovoriti kojim će našim (hrvatskim braniteljima) suditi hrvatski sudovi a kojim će našim (hrvatskim braniteljima) suditi srbijanski sudovi. Savjetnik Predsjednika države za branitelje, također vukovarski branitelj, u dnevniku HTV-a izjavio je kako „srećom“ on nije ni na onom „pravom“ ni na onom „krivom“ popisu – jer je on to svojim privatnim vezama provjerio u Beogradu. Te javno savjetuje i ostalim braniteljima da učine to isto.
Tako je hrvatska vlast, ako ne možda jedina a ono svakako prva i najagilnija u Europi u dokazivanju kako se odriče svoga pravnog suvereniteta: ona će izručivati i prepuštati trećim zemljama suđenje hrvatskim državljanima, za stvarne i fiktivne zločine počinjene na vlastitom teritoriju i nad vlastitim državljanima (pobunjenim Srbima koji su ratovali protiv vlastite suverene i demokratski izabrane hrvatske vlasti). Beograd doduše poručuje da će Hrvatskoj možda i prepustiti suđenje Tihomiru Purdi, ali uz uvjet da će suđenje pomno nadzirati.
Kako bilo da bilo, hrvatskim se braniteljima loše piše. Hrvatska se vlast odriče pravnoga suvereniteta, a Beograd ponovo uspostavlja prijašnje federalne odnose: popisi se rade u Beogradu, presuđuje se i sudi hrvatskim državljanima u Beogradu, a Zagreb se trudi „usklađivati popise“ i privatnim vezama doznati tko je na kojem popisu. Božica Ludosti može biti više nego zadovoljna. Stvari ponovo dolaze na svoje mjesto: ponovo se uspostavljaju federalni odnosi na starim osnovama pa je tako Socijalistička Republika Hrvatska izvojevala pobjedu nad neovisnom i demokratskom državom Hrvatskom.
 Ex-pobunjeni Srbi optužuju vukovarske branitelje da su prvi počeli rat
Ludost je definirala pravila igre. Pobunjenim Srbima ne može i ne smije se suditi za 16.000 pobijenih civila i branitelja u Domovinskom ratu jer su pobunjenici abolirani. Tzv. „nevladine“ udruge dobro paze da se nikome od njih ne sudi u Hrvatskoj, a jako su nezadovoljne što je premalo suđenja hrvatskim braniteljima. Ex-pobunjeni Srbi, danas iz dužnosničkih fotelja, optužuju vukovarske branitelje da su prvi počeli rat u Vukovaru. Predsjednik Tadić upozorava sve i svakoga da se ne smije dozvoliti da general Gotovina ne bude osuđen – kako sam priznaje – zbog pomanjkanja dokaza. Naime, po njemu nema sumnje da je „Oluja“ planirano etničko čišćenje i planirani zločin najvećih razmjera u Europi nakon drugog svjetskog rata.
Da bi Ludost zadovoljila takve ocjene, i kako bi se postupak balkanskih integracija ubrzao, Predsjednik države inzistira na objavi registra branitelja. Hrvatska će one „časne“ branitelj prigodno pozdravljati i slaviti, a one „nečasne“, koji su sudjelovali u „Oluji“ i na ostalim ratištima, tima će se suditi ili u Zagrebu ili u Beogradu. Jasno, bilo bi suludo i spomenuti, a kamo li javno zagovarati, da treba suditi za zločine počinjene u agresiji na Hrvatsku ili pak objaviti popise sastava agresorskih i pobunjeničkih postrojbi.
I sve dok Ludost caruje, za svake će obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske biti sve više optuženih i osuđenih hrvatskih branitelja. A na javnoj će sceni biti sve glasniji oni koji su se borili protiv hrvatske samostalnosti i hrvatske države. Sve dok Ludost caruje.

M. Tuđman, dnevno.hr
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade