HRAST
Programska načela

Hrvatska ima iznimna prirodna bogatstva, važan geopolitički položaj i vrstan društveni kapital. To su pretpostavke temeljem kojih bi Hrvatska trebala biti uspješna zajednica životno zadovoljnih ljudi.
Međutim, Hrvatska je u sve dubljoj duhovnoj i materijalnoj krizi, koja vodi u opće socijalno i nacionalno propadanje. Glavni razlog tomu su nesocijalne, nenacionalne, neuspješne i korumpirane upravljačke strukture koje su izgubile svaku vjerodostojnost i ne zaslužuju daljnje povjerenje.

Zbog toga, sljedeći su parlamentarni izbori presudni, jer se na njima odlučuje o sudbini hrvatske države. Izbori su prigoda da na ključne upravljačke položaje u Hrvatskoj budu napokon izabrane moralne, stručne i odgovorne osobe.

Izborna pobjeda može se ostvariti samo programskim i izbornim zajedništvom svih samosvjesnih i interesima domovine odanih hrvatskih građana, skupina i organizacija.

Okupljanje za hrvatski rast, Hrast, temeljit će se na sljedećim programskim načelima:
  1. Svjetonazorna i vrijednosna polazišta Hrasta u tradicionalnim su općim humanističkim i kršćanskim načelima, u kojima središnje mjesto zauzimaju opće dobro i temeljna ljudska prava na život, slobodu i rad.
  2. Hrast zagovara samosvojnost i istinsku državnu samostalnost Republike Hrvatske kao demokratske zajednice svih hrvatskih građana koji imaju neotuđivo pravo odlučivati o svojoj sudbini.
  3. Hrast drži da se identitet hrvatskog društva i države temelji na njegovanju višestoljetne hrvatske uljuđene povijesne i kulturne baštine, te na stvarnim vrijednostima i iskustvima hrvatskog Domovinskog rata.
  4. Hrast će u Republici Hrvatskoj poboljšati sustav vlasti građanske parlamentarne demokracije, koja podrazumijeva pluralizam te slobodu zauzimanja, udruživanja i odgovornog javnog djelovanja građana.
  5. Ustavna odredba o Republici Hrvatskoj kao socijalnoj državi treba doista zaživjeti, te zato Hrast stavlja na istaknuto mjesto socijalnu solidarnost - brigu o dostojnom i sigurnom životu svih državljana, a posebno ugroženih skupina – nezaposlenih, siromašnih, bolesnih i umirovljenika.
  6. Statistike već godinama pokazuju da Hrvatska demografski izumire, dijelom zbog većeg broja umrlih nego rođenih, a dijelom zbog iseljavanja. Zato Hrast smatra da planovi i strategije hrvatske budućnosti ne mogu biti ostvarivi bez demografskog rasta hrvatskog naroda. Djeca i mladi su budućnost Hrvatske, te stoga Hrast posebnu pozornost pridaje zaštiti svih prava i društvenog statusa obitelji te djece, majka i mladeži.
  7. Hrast tvrdi da su hrvatski teritorij, prirodna bogatstva, kulturna baština i životni gospodarski izvori nacionalno dobro, te ih nitko ne smije otuđivati i rasprodavati.
  8. Hrast zagovara civilizacijsko načelo da je narod jedini nositelj suverenosti i zato se o bilo kojoj teritorijalnoj ili integracijskoj promjeni odluke i u Hrvatskoj moraju donositi isključivo na referendumu, dvotrećinskom većinom glasova svih državljana RH. U svim međunarodnim odnosima i sporazumima RH mora postupati kao ravnopravan subjekt, vodeći se prvenstveno hrvatskim nacionalnim interesima.
  9. Za Hrast, razvojni i identitetski interes Republike Hrvatska u suvremenim je oblicima integriranja s Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, drugim okolnim državama i iseljeništvu. Posebnu, ustavnu odgovornost Republika Hrvatska ima prema jednakopravnom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Primjedbe

Popularni postovi