HRAST
nakon uspjeha na parlamentarnim izborima

  1. Hrast će zastupati načelo gospodarske i državne samosvojnosti Hrvatske. Strategija razvoja i rasta hrvatskog gospodarstva temeljit će se na modelu socijalno-tržišnog gospodarstva u kojem će većinsko vlasništvo, upravljanje i rad imati hrvatski narod i svi hrvatski državljani.
  2. Hrast će štititi prava radnika, napose pravo na rad i pravo na ostvarivanje dostojanstvenoga života od rada. Isto tako, Hrast će voditi posebnu i stalnu brigu o zaštiti obiteljskog seoskog gospodarstva.
  3. Hrast će se zalagati za žurno proglašenje gospodarskog pojasa na hrvatskom dijelu Jadranskog mora.
  4. Hrast će se zalagati za donošenje izbornog zakona koji će unaprijediti demokraciju. Zastupnici na državnoj i lokalnoj razini moraju biti odgovorni biračima koji su ih izabrali, a ne strankama. Hrast je za vraćanje dvodomnosti i imena Hrvatski državni sabor. Hrast je za uvođenje i dopisnog glasovanja, kako bi se i praktički svim građanima omogućilo glasovanje. Hrast je za osiguravanje zastupničkih mjesta predstavnicima iseljene Hrvatske, te Hrvatima koji žive u BiH i drugim okolnim zemljama..
  5. Hrast će se zalagati za žurno provođenje sustavne organizacijske i vrijednosne reforme državne uprave, kako bi se iskorijenila korupcija, a državna uprava služila građanima i napretku hrvatskog društva i države.
  6. Hrast će žurno izraditi i sustavno provoditi strategiju hrvatskog demografskog preporoda. Hrast se zalaže za pravo na život od začeća do prirodne smrti. Hrast će provoditi stalnu i prvorazrednu brigu o djeci i njihovu odgoju u obitelji, za kvalitetnu naobrazbu neovisnu o socijalnom statusu. Hrast će zastupati ozakonjenje dodatne materijalne skrbi države za obitelji i majke s većim brojem djece.
  7. Hrast će se zalagati za usklađivanje izvorišnih osnova Ustava s univerzalnim vrjednotama i temeljnim vrijednostima hrvatskog društva posebno izraženima u solidarnosti i požrtvovnosti tijekom Hrvatskog domovinskog rata.
  8. Hrast će jačati sada oslabljene Oružane snage RH do razine koja omogućuje učinkovitu obranu teritorija Republike Hrvatske. Hrast će obavještajne službe učiniti samosvojnima i stručnima kako bi služile interesima hrvatske države i zaštiti sigurnosti hrvatskih građana.
  9. Hrast će se brinuti o zdravstveno-socijalnom statusu i dostojanstvenom javnom položaju hrvatskih branitelja. Hrast će se suprotstaviti politički motiviranim sudskim progonima branitelja u Hrvatskoj i izvan nje, te raditi na oslobađanju nepravedno optuženih i zatočenih hrvatskih branitelja.
  10. Hrast će omogućiti objektivna istraživanja suvremene hrvatske povijesti, naročito razdoblja hrvatskog Domovinskog rata i razdoblja totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima.
  11. Hrast će se zalagati za provođenje dubinske institucijske dekomunizacije hrvatskog javnog života, te za jednako dostojanstveno čuvanje uspomena na žrtve svih totalitarnih režima.
  12. Hrast će zastupati žurno stvaranje zakonskih i organizacijskih pretpostavki za obnavljanje svekolikog zajedništva između domovinske i iseljene Hrvatske. Hrast će dati potporu takvom ustroju BiH koji će i u zbilji osigurati ravnopravnost Hrvata s ostalim narodima.

Primjedbe

Popularni postovi