SANADER SE MORAO RIJEŠITI PAŠALIĆA I GOTOVINE, JADRANKA SE RIJEŠILA IVE, USKORO I ŠEKSA, ... SVE ZBOG EU!?

Swoboda: Hrvatska će teško u EU prije 2014.

                               
Hrvatska mora sve poduzeti kako bi iz „afere Sanader“ izvukla pozitivne konzekvencije i dokazala da pravosudni sustav funkcionira nezavisno i korektno. Jasna linije vlade u tom smislu je vrlo bitna u zadnjoj fazi pregovora Hrvatske s Europskom unijom“, izjavio je Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku dodajući da bi bilo dobro da bivši premijer Ivo Sanader što prije rasvijetli sve sumnje koje se dovode u kontekst sa njim.

Swoboda je najavio da bi Europski parlament o hrvatskom članstvu mogao glasovati tijekom jeseni 2011. Međutim, austrijski političar također je potvrdio da bi moglo doći do još jednog odgađanja hrvatskog pristupa. „Postoji razmišljanje unutar EU da se promjene ugovora za etabliranje sustava spašavanja eura obave prije ratificiranja pristupnog ugovora s Hrvatskom. Time bi hrvatski pristup teško mogao biti realiziran prije 2014. godine. To bi zaista bila šteta, ali opasnost odgađanja članstva Hrvatsku ne bi trebalo omesti u provedbi potrebnih reformi i odlučnoj borbi protiv korupcije”, rekao je Swoboda.

Podsjetio je također da u Hrvatskoj mora biti održan referendum o pristupu Europskoj uniji, a očekuju se i parlamentarni izbori. “Iskustva iz drugih zemalja koje su pristupale EU pokazuju da je jako važno na pravi način iskoristiti vrijeme između zaključivanja pregovora i samog pristupa”, zaključio je Hannes Swoboda.

Primjedbe

Popularni postovi