PROROČKI GLAS ILI 'PERSONA NON GRATA'

Datum: 07.12.2010.
Zoran Vukman
Na današnji dan prije pet godina "lociran je, uhićen i transferiran" general Ante Gotovina. Sutradan, na blagdan Bezgrešnoga začeća, bačen je u haašku tamnicu. Prljavi posao za Carlu del Ponte obavili su ljudi koji sada pokušavaju oprati svoju savijest. Jedan je još na vlasti, drugi je abdicirao, a treći je u mirovini. Generalovo uhićenje doživio sam vrlo emotivno. Bio je to jedan od najtužnijih, najneslavnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti. General Gotovina je, bez imalo pretjerivanja, vrlo hrabar čovjek, častan vojnik i iznimno čvrst, karizmatičan karakter. To je pokazao u ratu a i svojim držanjem pred sudom u Haagu. Svi oni koji su radili na njegovu progonu i uhićenju, svi oni huškači, žbiri i denuncijanti, od novinara do političara i ostalih, potpuna su suprotnost takvome čovjeku. Svi će oni imati svoj pečat na haaškoj presudi i zatvorskoj kazni, ako Gotovina bude osuđen. Neizvjesnost se produljila. Vjerojatno se ni sami haaški suci ne mogu složiti, moguće je da se događaju velike prvne borbe iza kulisa. Ishod ćemo jednom saznati ali, ma kakav bio, ne smijemo zaboraviti na hrvatsku povijest beščašća u proteklom desetljeću, i na njezine glavne sudionike.

Verbalni delikt

U sjeni hrvatske povijesti ispisane haaškim rukopisom, gotovo je zaboravljen sramotni Akcijski plan koji je pokrenut protiv skupine novinara koncem 2004., a rezultirao je na proljeće 2005. prvim optužnicama i progonima zbog "nepoštovanja Suda". Jedan od novinara,  koji je zbog svog pisanja bio protuzakonito opserviran, prisluškivan i praćen je i potpisnik ovih redaka. Nije optužen pred Haaškim sudom, pretpostavlja, jer oni koji jesu, optuženi su a i neki osuđeni na novčane kazne, po "zapovjednoj odgovornosti", kao glavni urednici listova. Citati iz mojih tekstova završili su u haaškim optužnicama kao, za mene, inkriminirajući materijal. Usred prvog desetljeća 21. stoljeća, novinari su tretirani kao teroristi zbog verbalnog delikta! Kritičko pisanje o Haaškome sudu, pogotovo o Tužiteljstvu, onemogućeno je kao čin ometanja rada Suda. Treba li reći da se novinarski ceh u Hrvatskoj i tada ponio bijedno i kukavički?

Kafkijanski scenarij

Autor ove kolumne postao je "persona non grata" u glavnostrujaškim medijima u Hrvatskoj. Neka nevidljiva ruka pozatvarala mu je sva vrata. Vladajuće strukture, do perverzije korumpirane, onemogućile su djelovanje dijelu čestite hrvatske inteligencije. Mnogi hrvatski intelektualci i novinari nakon Akcijskoga plana izolirani su, ušutkani ili ocrnjeni. Ni dan danas, gdje god politika odlučuje, a odlučuje svugdje, potpisnik ovih redaka kao intelektualac i novinar s referencama i iskustvom, ne može se nigdje zaposliti, ne može naći svoje mjesto pod suncem u zemlji Hrvatskoj. Pod Račanom dobio politički otkaz, istjeran iz Slobodne Dalmacije i izbrisan iz njezine povijesti, nepodoban Mesiću i Sanaderu, SDP-u, HDZ-u, prešućivan, izoliran, tretiran kao leprozni element kojega treba ostaviti u lazaretu. Ali zato, neki moje kolege i ja, možemo se danas pogledati u lice, i nemamo se čega stidjeti. Život je nepredvidljiv, a Božji putevi su tajanstveniji nego što možemo i zamisliti.
http://velecasnisudac.com
  Ostale stranice iz rubrike Zoran Vukman

Primjedbe

Popularni postovi