JOŠ JUČER JE JOSIPOVIĆ NEARGUMENTIRANIM NAPADOM NA POLICIJU I KARAMARKA, ZAZIVAO IZVANREDNO STANJE... DANAS MIJENJA PLOČU

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Osijeku kako u zemlji nema nikakvog izvanrednog stanja koje bi tražilo trenutačno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost
Nakon obilježavanja 35. obljetnice osječkoga Pravnog fakulteta, predsjednik Ivo Josipović rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje o tome treba li sazvati sjednicu tog vijeća zbog posljednjih događaja vezanih uz bivšeg premijera Ivu Sanadera kako će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti održana do kraja godine, nakon što se usklade termini.

Na pitanje novinara hoće li tražiti ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, predsjednik Josipović je odgovorio kako je za njega - s obzirom na to da je slučaj bivšeg premijera Sanadera u posljednjih godinu dana bio toliko razvikan i prisutan u medijima - 'nedopustivo da je onako prošetao granicom'.

'Kad je riječ o onome što je propušteno, propuštene su mjere koje su dopuštene bez skidanja imuniteta, a tih mjera je bilo i bile su moguće', rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako 'ima povjerenje u ministra Karamarka' te kako vjeruje da će iskoristiti ovu priliku da se uklone problemi kojih ima.

'Razgovarali smo telefonom i mislim da je razgovor bio vrlo konstruktivan i koristan. Nije cilj da se ministar i ja, ili bilo tko drugi u državi svađa, već da se podigne razina učinkovitosti cijelog sustava', ocijenio je Josipović.

Naveo je kako se 'ne izjašnjava o krivnji Ive Sanadera jer to može samo sud', pri čemu je dodao kako smatra da je cijela 'medijska hajka koja se vodila pretjerana i da nije primjerena demokratskom vođenju kaznenog postupka'.

Na pitanje novinara treba li ukinuti zastupnički imunitet za sva kaznena djela, predsjednik Josipović rekao je kako je 'imunitet kod nas normativno loše uređen, ne samo u Ustavu, nego i u poslovniku Hrvatskoga sabora' te kako je došlo vrijeme da se, ne mijenjajući Ustav, možda posebnim zakonom uredi pitanje imuniteta, i to ne samo zastupnika, nego i drugih osoba koje imaju neki oblik imuniteta.

Ocijenio je kako se imunitet mora primjenjivati tako da ni u jednom trenutku ne sprječava ili umanjuje mogućnost kaznenog progona onih koji su stvarno počinili kazneno djelo, pri čemu je pozvao Hrvatski sabor i vladu da to pitanje uzmu u razmatranje.

Na pitanje novinara je li država u takvoj krizi da bi stanje mogli promijeniti izvanredni parlamentarni izbori, predsjednik Josipović odgovorio je kako 'nesumnjivo imamo krizu, koja nije samo gospodarska, nego i politička, ali, dodao je, zadaća predsjednika države nije zazivanje izvanrednih izbora ni protivljenje izvanrednim izborima'.

'To je stvar parlamentarne situacije i razumijevanja onih političkih snaga koje imaju vlast u Saboru da odluče kada je vrijeme za izbore', dodao je predsjednik Josipović.

Primjedbe

Popularni postovi