SRETAN VAM DAN HERCEG BOSNE



Napisano 18.11.2010. 


Prije 19 godina, 18. studenog 1991. godine je osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, preteča Hrvatske republike Herceg-Bosne, upravno-administrativne jedinica BiH Hrvata. U početku je formirana kao politička, kulturna, gospodarska i teritorijalna organizacija BiH Hrvata, koja je radila na zaštiti, razvoju, te promicanju identiteta i interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Potez se pokazao kao strateški dobar, jer je iz okrilja Herceg-Bosne nastao HVO - prva organizirana vojna formacija u BiH s ciljem borbe protiv velikosrpske agresije. Upravo područja, koja je obranio HVO ili teritorije obranjene uz značajna sudjelovanja boraca HVO-a, su činili veći dio slobodnih teritorija krajem 1992. godine u BiH.
Dana 28. kolovoza 1993. godine HZ H-B je postala Hrvatska republika Herceg-Bosna sa svojim Ustavom i svim institucijama, te osiguravala Hrvatima u BiH opstanak i funkcioniranje svih osnovnih društvenih tijekova u teškim vremenima.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine. Daytonskim sporazum je stavljena točka na i na uređenje BiH i od tada traje borba BiH Hrvata za ravnopravnošću u BiH.
Svim građanima područja Herceg-Bosne čestitamo ovaj veliki i značajan blagdan BiH Hrvata.

herceg-bosna.org

Primjedbe

Popularni postovi