SOLARNI KOLEKTORI U ŠIBENIKU

Solarni fotonaponski kolektori uskoro će se instalirati i na krovove šibenskih tvornica, manjih proizvodnih pogona. Najbliži realizaciji tog projekta je šibenski poduzetnik Živko Mikulandra, koji u Poduzetničkoj zoni Podi ima tvornicu Džambo staklo. Mikulandra je, naime, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna ove godine uputio prijedlog o ugradnji solarnih kolektora na 4500 kvadrata krova vlastite tvornice.

Plan mu je u prvoj fazi instalirati 1324 solarna modula ukupne snage 238 kilovata, što bi mu pokrivalo trećinu ukupnih potreba za električnom energijom. Vrijednost projekta je oko 6,5 milijuna kuna. S obzirom na to da je jedan od najvećih potrošača struje, Mikulandra je izračunao da bi mu se investicija isplatila u roku od devet godina. S obzirom na to da se njegova tvornica prostire na ukupno 14.500 metara četvornih, solarne module planira u doglednoj budućnosti instalirati na cijeloj površini, čime bi struju dobijao iz vlastitog sustava solarnih ćelija. Mikulandra se na taj čin odlučio nakon što su vrata njegove tvornice za proizvodnju kaljenog emajliranog, savijenog i lameliranog stakla pohodili biznismeni iz Austrije i Njemačke nudeći mu otkup korištenja krova tvornice. Zanimala ga je pozadina cijele priče i tako je otkrio velike mogućnosti korištenja sunčeve energije pomoću kolektora, koji se postavljaju na krovovima ili jednostavno na parcelama izloženim suncu. Odlučio je sam krenuti u projekt kandidirajući se na natječaj Fonda kojim se sufinanciraju investicije u alternativne oblike energije, piše Vjesnik.
Njegovim stopama će i drugi poduzetnici s Poda, ali ne u skorije vrijeme zbog krize u koju su zapali od prošle godine.
Mnogim je poduzetnicima i danas iskorištavanje sunčeve energije velika nepoznanica. Solarni kolektori na krovovima obiteljskih kuća nisu ništa novo, međutim na tvorničkim krovovima baš ih i nema. Posebice ih nema na zemljištu, jer mnogi misle da to nije uređeno zakonskim propisima. Davor Mrduljaš, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kaže za Vjesnik da je kroz Zakon o prostornom uređenju i Pravilnik o jednostavnim građevinama uređen i taj dio građenja. Ako se kolektori postave na građevinu koja je legalno sagrađena ili u njezin okoliš koji je u građevinskom obuhvatu, kolektori se mogu instalirati bez traženja dozvola. »Uostalom, o tome smo poslali upute nižim razinama«, kazao je državni tajnik.
Energetika.ba

Primjedbe

Popularni postovi