NITKO VIŠE NE MOŽE REĆI DA HRVATI U BiH NE ZNAJU ŠTO HOĆE



Ljubić: Herceg Bosna nije poražena, Čović: Spreman sam platiti svaku cijenu za ostvarenje našeg cilja


Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić na obljetnici Herceg Bosne. Foto: Dnevnik.ba
Ljubić: Herceg Bosna nije poražena, Čović: Spreman sam platiti svaku cijenu za ostvarenje našeg cilja
Ljubić: Herceg Bosna nije poražena, Čović: Spreman sam platiti svaku cijenu za ostvarenje našeg cilja
Ljubić: Herceg Bosna nije poražena, Čović: Spreman sam platiti svaku cijenu za ostvarenje našeg cilja
-Želim se zahvaliti svima onima koji su dali svoje živote da bih vas danas mogao pozdraviti iz Mostara- prijestolnice buduće federlne jedinice s hrvatskom većinom, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović govoreći na svečanoj akademiji u povodu obilježavanje 19 obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna održanoj u dvorani Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Čović je kazao kako je sadašnja BiH nefunkcionalna i neupravljiva bez izgleda da takva uđe u Europsku uniju.

-Presretan sam da mogu govoriti iza dr Ljubića, s kojim sam u ime naše dvije stranke potpisao koalicijski sporazum, koji predstavlja veliki dobitak za hrvatski narod. Toliki dobitak da zbog njega strijepe  mnogi dušebrižnici hrvatskog naroda koji Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH, koji bi da nam biraju i tko će sjediti u izvršnoj vlasti i predstavljati Hrvate u drugima institucijama vlasti, kazao je Čović te dodao  nema te cijene koju nismo spremni platiti za ostvarenje našeg cilja i nema te stranke koja se može izdignuti iznad hrvatskog naroda.

Čović: Sad svi znaju što Hrvati žele

-Dogovor kojeg smo postigli precizno kaže što Hrvati žele, tako da o tome više ne može biti nikakviih špekulacija- a to je federalna jedinica s hrvatskom većinom koja će imati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Ovo riješenje je volja 97 posto hrvatskih birača u BiH. Ali to što tražimo za sebe ne osporavamo, već nudimo i drugima.

S dr Ljubićem nisam razgovarao o foteljama, u fokusu našeg razgovora bila su ključna pitanja za hrvatski narod. U drugom članu našeg sporazuma, zapislai smo da ćemo se boriti za promijenu izbornog zakona, kako Hrvatima nikada više drugi ne bi birali člana Predsjedništva i predstavnike u drugim institucijama vlasti.

Pozivam sve da se okupimo oko ove ideje. Ja osobno spreman sam platiti svaku cijenu kako bi već ideće godine ostvarili jednakopravnost Hrvata u BiH Vjerujem kako se put kojim smo krenuli može zaključiti već 30. Lipnja sljedeće godine.

Čović je na kraju ponovio kako njihov prijedlog federalne jedinice s hrvatskom većinom predviđa hrvatska područja Hercegovine, Srednje Bosne i Posavine

Čovićev  govor u nekoliko navrata prekidan je burnim pljeskom prisutnih u dvorani. .

Čović: Nema se potrebu ispričavati
U izjavi za novinare prije početka svečane akademije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako on danas, unatoč oprečnih mišljenja o projektu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u ideji Herceg-Bosne prepoznaje puno toga "što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH".

"U BiH postoje barem tri povijesne istine. Naša djeca danas, na žalost, uče o istoj stvari iz potpuno tri različita kuta. Ja u HZ Herceg-Bosni prepoznajem puno toga što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH. Da nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod danas ne bi imao šansu boriti se za svoju BiH u kojoj ćemo biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je Čović.

Na pitanje novinara osjeća li potrebu ispričati se za zločine koji su se dogodili za vrijeme rata na prostorima koje je kontroliralo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), Čović je kazao kako on osobno nema potrebu za time.

"Ja vjerujem, još jednom ću to kazati, da je ono što je urađeno u Herceg-Bosni bilo pozitivno za BiH. Naravno, kada smo imali toliko žrtava na bošnjačkoj, srpskoj i hrvatskoj strani, evidentni su i, to ne može nitko zanijekati, elementi zločina. Međutim, neka svako izvoli odgovarati za svoje postupke", zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Ljubić: Herceg Bosna bila uporišna točka opstanka BiH

Čovićevom govoru prethodio je govor predsjednika HDZ 1990. Bože Ljubića koji je kazao da je Herceg Bosna bila ideja i projekat za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

-Hrvatski predstavncii su jasno rekli da za neovisnost BiH, ali kao države tri ravnopravna naroda i u kojoj će hrvatski narod imati ista prava kao i drugi. Mirovni sporazumi nisu odgovorili na ovo pitanje. Projekat Hrvatske republike Herceg Bosne nije poražen. On je unesen u Daytonski mirovni sporazum. Ovaj projekat nije značio separatizam i negiranje BiH, nego je tijekom rata bio uporišna točka opstanka BiH i spašavanja njenih naroda. Dogo vremena to je bio jedini slobodni prostor i veza BiH s Hrvatskom i sa svijetom. Nažalost, sadašnji ustav i teritorijalni ustroj su rezultat rata i velikog utjecaja međunarodnih faktora, bez kojih ni danas promjene nisu moguće, kazao je Ljubić te dodao:.

-Danas se gotovi svi slažu da hrvatski narod u biH nije ravnopravan s druga dva naroda i logično je da se ta neravnopravnost ispravi. Politički klimaks te neravnopravnosti je došao na proteklim izborima kada je hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, a za potpredsjendika RS glasovima Srba izabran politički velikosrbin.

BiH može funkcionirati, ali i opstati jedino kao država tri ravnopšravna i konstitutivna naroda. Ovoga su svjesni i predstavnici međunarodne zajednice. Uvjeren kako će hrvatsko pitanje biti važan dio predstojeće ustavne reforme.

Hrvati znaju što žele: novi Ustav, teritorijalna i administrativna reogranizacija zemlje koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. Federalni ustroj je rješenje za BiH. Institucionalna ravnopravnost za sva tri naroda kako na državnoj razini tako i na nižim razinama, te izborni zakon koji će omogućiti Hrvatima da sami sebi biraju legitimne predstavnike u institucijama na svim razinama.
To ne vodi ni separaciji ne nestanku BiH. Postavljam pitanje zar današnji konfederalni asimetrični ustroj BiH ne vodi podjelama? Moramo učinit sve da sva tri naroda dovedemo u jednak položaj i u pravima i u odgovornostima, rekao je Ljubić.
Šoljić: Sporazum dva HDZ-a nepremostiva brana
Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koja danas djeluje kao nevladina organizacija, u uvodnom je govoru kazao da je Herceg-Bosna odigrala povijesnu ulogu u opstanku Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine.

"Više nitko ne osporava tvrdnju da Daytonski sporazum nije pravedan i da su njime Hrvati znatno oštećeni jer nisu ravnopravni s druga dva naroda. Odlukama visokog predstavnika taj se položaj dodatno pogoršao, a sve je eskaliralo uskraćivanjem prava Hrvata da biraju svoje političke predstavnike", kazao je Šoljić, dodavši kako je nedavno potpisani sporazum dva HDZ-a "nepremostiva brana" daljnjem istiskivanju bh. Hrvata iz vlasti. 

Na akademiji održanoj u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača prisutni su bili, među ostalima, predsjednici tri najjače političke stranke s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a BiH Dragan Čović, Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleše, predstavnici Mostarskog sveučilišta, te drugih znanstvenih i kulturnih institucija, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i drugi uglednici.

Vlajki uputio čestitku u povodu obljetnice Herceg Bosne

Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki uputio je predsjedniku Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimiru Šoljiću  čestitku povodom devetnaeste obljetnice konstituiranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, priopćeno je danas iz ureda novog entitetskog dopredsjednika.
U priopćenju se navodi da je Vlajki uputio čestitku “cijeneći HZHB kao najznačajnijeg nositelja i organizatora opstojnosti Hrvata BiH u devedesetim godinama prošlog stoljeća”.( M.Šutalo/ Dnevnik.ba)

Primjedbe

Popularni postovi