'NIKADA NE SAGIBATI GLAVE, NIKADA GLAVOM O ZID'

(...)"U svakome sukobu protivnik te pritišće odozgor, spušta strop želeći te slomiti. Prva je pogrješka ako čovjek pomisli: 'Ovo se više ne da izdržati, moram predahnuti, spustit ću samo na čas glavu, tek da predahnem, a onda ću se opet odapirati.' Loša politika, jer koliko pogneš glavu, protivnik za toliko spusti strop, pritisak ostaje isti ili još jači, samo sada na nižoj, nepovoljnijoj razini.


Druga je pogrješka ako se odlučimo udariti glavom o taj strop koji je pritišće. Jer strop je zid, zid je uvijek tvrđi od glave i nikada ne valja glavom o zid - to je također loša politika.


A jedina je dobra, iako najteža ako se čvrsto odupiremo zidu koji nas pritišće, ako na svaki pojačani pritisak odgovaramo pojačanim otporom, ako mudro koristimo snage svoga otpora, pa će onda pobijediti onaj koji je jači i srcem i moralom i snagom mišićja i čvrstinom i uspravnošću svojega vrata.


NIKADA NE SAGIBATI GLAVE,
NIKADA GLAVOM O ZID,
to ne bi bila hrvatska politika. Naša je ona treća, jedina prava."...

dr. Dalibor Brozović, pozdravni govor na Znanstvenom skupu: HRVATI U BiH - ciljevi i mogućnosti, Neum, 19. - 22. 12. 1994.

Primjedbe

Popularni postovi