TADIĆ: HRVATI U BiH MORAJU DOBITI INSTITUCIONALNA JAMSTVA ZA SVOJU POLITIČKU AUTONOMIJU
Tadić: Hrvati u BiH moraju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju
Arhivska slika
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Beogradu kako ni jedna od susjednih zemalja ne smije dovoditi u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da Hrvati u toj zemlji trebaju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju.

Osim zahtjeva za održanjem cjelovitosti BiH Tadić je rekao kako među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi “najmanji zajednički nazivnik“ te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

U izjavi koju je dao na sastanku medijskih predstavnika u Beogradu, koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, Tadić je kazao kako će zajedno s Josipovićem upozoriti na probleme u BiH, naglasivši kako to neće činiti kako su to "činili bivši predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman".

Komentirajući sve glasnije zahtjeve hrvatskih političara u BiH za nekim oblikom političke autonomije, srbijanski je predsjednik rekao kako hrvatski interesi u BiH moraju dobiti oblik institucionalnih jamstava, ali da nitko ne smije razmišljati o “odlasku“ iz BiH.

“Ne smije se ni po koju cijenu dopustiti da Hrvati korak po korak počnu napuštati BiH, a ima mnogo signala koji svjedoče o takvu procesu. Odlazak bilo kojega naroda iz BiH, bilo u ratu ili miru, podrazumijeva nastanak novih napetosti ili sukoba“, poručio je.

Podsjetivši kako i međunarodna zajednica želi ustavne promjene u BiH, Tadić je izrazio spremnost sudjelovati u tom procesu, ali ne i spremnost nametati rješenja.
U samoj Bosni i Hercegovini se, dodao je, na kraju mora naći rješenje i svi moraju biti pomagači u tom procesu, ali, kako je rekao, ne smiju se nametati rješenja jer će biti odbijena i neće funkcionirati.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade