NIJE LI PREKASNO TRUBITI NA OTPOR?


Ivan Bagarić: Ne osudi li Kosor Josipovićevo primanje Komšića, nas petorica rušimo Vladu!

E-mailIspisPDF
Saborski zastupnik Ivan Bagarić, očito ponukan kritikama iz BiH,  uputio je danas oštro intonirano pismo premijerki Kosor ispred petorice saborskih zastupnika dijaspore u kojem traži jasnu osudu Josipovićeve podrške Komšiću. U pismu se navodi kako Kosorova u budućnosti ne treba računati na potporu petorice  zastupnika iz BIH ne podrži li njihov zahtjev. Jednako onako kako RH Vlada  mora ispunjavati uvjete srpske zajednice da bi zadržala vlast od danas će morati ispunjavati i naše zahtjeve želi li ostati na vlasti  kazao je Bagarić u u izjavi za HINU.
Ivan Bagarić












Očito je došlo do promjene politike u dva b-h HDZ-a koji više ne žele biti slijepi poslušnici hrvatskom HDZ-u te su svojim zastupnicima naložili ovakav potez koji hrvatska javnost u BIH već neko vrijeme otvoreno traži.
Hoće li Kosorova pristati na ovaj ultimatum ostaje za vidjeti no ukoliko pristane, Bagarić bi se mogao rješiti stigme zastupnika-izdajnika koji je podržao uskratu prava vlastitim biračima onda kada je digao ruku za prihvaćanje ustavnih promjena kojima je Hrvatima u BIH reducirano pravo glasa na hrvatskim izborima.
Mi jednostavno ne možemo utjecati na program stranaka, pogotovo ne SDP-a ali ne pristajemo mirno gledati kako navodno naša nacionalno svjesna stranka HDZ, čiji smo i mi članovi,  mirno promatra kako hrvatski državni vrh daje potporu majorizaciji hrvatskog naroda u BIH.
Ukoliko Kosorova odbije ovaj potez nas petorica osnivamo svoj klub zastupnika, bio je izričit Bagarić.
Na pitanje novinara da li to znači da bi sutra njih petorica mogli biti dio SDP -ove vladajuće većine Bagarić je kazao sljedeće:
SDP RH , ukoliko sutra bude htio imati stabilnu  Vladu može računati i na naše ruke ali samo pod uvjetom da odnos prema Hrvatima u BiH konačno iz slijepe inertnosti krene u državnički odnos koji nam je jedini bitan. Dolazio on od ljevice ili desnice on mora biti konstanta hrvatske vanjske politike, kazao je Bagarić.
Pri tome je SDP Hrvatske  nazvao licemjernim kazavši kada se već kunu u Račana neka se onda sjete njegove i Vrhovčeve inicijative prije 20-ak godina kada su Hrvatsku u SFRJ uveli u globalni konflikt zbog politike Srbije prema Albancima i nametanja Sejde Bajramovića tom narodu kao nelegitimnog člana predsjedništva.
Bagarić je dodao da je više nego licemjerno da se danas Zoran Milanović kune u Račana a podržava bosanskog Sejdu Bajramovića samo zato što navodno dolazi iz partije slične ideologije. Kao netko tko se godinama bavio vanjskom politikom Milanović je do sada morao uvidjeti da SDPBIH nije nikakva socdemokratska stranka nego velikobošnjački projekt i tipična nacionalna stranka. Ako ne vjeruje meni neka pita nekadašnjeg kolegu turskog ministra vanjskih poslova  Davatoglua koji je prekjučer, sve bošnjačke stranke , uključujući SDP pozvao na jedinstvo, kazao je Bagarić.
Ovaj prvi snažan politički potez zastupnika dijaspore u Hrvatskom Saboru među Hrvatima u BIH odjeknuo je više nego pozitivno. Internetski forumi preplavljeni su komentarima hvale za Bagarića dok mnoštvo Hrvata u BIH doista priželjkuje da 5 zastupnika dijaspore sruše Kosoričinu Vladu zbog maćehinskog odnosa prema njima.
Kolumnist portala Poskok  potom piše kako će,  ukoliko Kosorova ne reagira, Hrvatska i službeno postati prva zemlja u povijesti koja je ne samo mirno promatrala majorizaciju svog naroda u drugoj državi nego je tu majorizaciju čak i institucionalno podupirala. Dogodi li se to, Hrvati se slobodno mogu upisati u Guinessovu knjigu rekorda kao najjadnija nacija u povijesti čovječanstva. Čak nam i Albanci mogu biti primjer kako se voli svoj narod - dodaje se na Poskoku.

Poskok.info

Primjedbe

Popularni postovi