'KAMO SU GOD DOŠLI PARTIZANI BIO JE POKOLJ'


„Kamo su god došli partizani bio je pokolj. To je među prvima osjetio Široki Brijeg. U svom su naletu ubijali svakoga tko je bio u habitu. O tome postoje mnogi dokazi. Do danas nisu priznali svoje zločine. To u velikoj mjeri otežava njihovo rasvjetljavanje", rekao je između ostalog fra Ante Marić u svom izlaganju pod nazivom „Stanje i djelovanje Hercegovačke franjevačke provincije tijekom i u poraću Drugog svjetkog rata, na 2. znanstvenom simpoziju „Stopama pobijenih" održanom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

U svom izlaganju fra Ante Marić je iznio podatke iz Tabule o 100 godina (1844.-1944.) samostalnog življenja Provincije u kojoj se nalazi i podatak o 152.000 vjernika u franjevačkim župama u Hercegovini u to vrijeme.
Na temu „Sudska medicina i Drugi svjetski rat, s posebnim osvrtom na pobijene hercegovačke franjevce" izlagala je prof.dr.sc. Marija Definis Gojanović specijalistica za sudsku medicinu splitskog KBC Firule, a koja je bila na čelu tima za iskapanje masovnih grobnica na lokalitetu Dubrava-Knešpolje u kojoj su pronađeni ostatci 28 žrtava partizanskih zločina. U svom izlaganju prof. Definis Gojanović je govorila o postupku rada eksumiranja i identifikacije žrtava, kao i značenju etičkog i pravnog aspekta ekshumacije i identificiranja žrtava rata i poraća napomenuvši da je Rezolucijom parlamentarne skupštine Vijeća europe iz 2006. godine istaknuta potreba o dostojanstvu odnosa prema žrtvama svih zločina. Zanimljivo predavanje o DNA analizi održala je doc.dr.sc. Davorka Sutlović iznijevši zanimljiv podatak da je među stradalim od strane partizana na otoku Daksi u II. svjetskom ratu, DNA analizom a na temelju uzorka krvi od rodbine identificiran Petar padre Perica autor pjesme „Zdravo djevo Kraljice Hrvata". Pero Kožul predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg govorio je o radu Povjerenstva istaknuvši između ostalog da je na lokaciji Dubrava-Knešpolje u organazaciji ovog Povjerenstva obavljeno prvo službeno iskapanje žrtava partizanskog zločina iz II. svjetskog rata i poraća u Bosni i Hercegovini.

Drugi Znanstveni simpozij „Stopama pobijenih" organizirala je „Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", a moderator simpozija bio je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Prije simpozija služena je Sveta misa, a misno slavlje je predvodio širokobriješki gvardijan fra Sreten Ćurčić.

Drago Martinović, portal HRsvijet
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade