DOSTOJNO OBILJEŽIMO DAN NEOVISNOSTI 
U Hrvatskoj još nije zaživjelo dostojanstveno obilježavanje državnih blagdana. To potvrđuje činjenica da veliki broj hrvatskih građana ne zna nabrojati državne blagdane i datume njihova obilježavanja niti na bilo koji način u istom sudjeluju.
Poseban problem je što niti službene institucije, od ržavne do lokalne razine, nemaju usuglašen protokol pa je obilježavanje državnih blagdana u pravilu prepušteno stihiji i inicijativi pojedinaca.

Ove godine je ipak učinjen napredak u planiranju i središnjem obilježavanju 5. Kolovoza - Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, ali je isto izostalo na razini brojnih lokalnih zajednica. 
 Sve nacije ponose se svojom zastavom i ističu je u svakoj prilici, dok se kod nas ne provodi niti zakonska obveza o isticanju državnih obilježja na javnim mjestima niti itko to nadzire. Podsjetimo se samo  Amerikanaca koji svoja nacionalna obilježja ponosno ističu u svakoj prilici, pa gotovo da nema kuće koja u  svom dvorištu nema zastavu.
I dok se u suvremenom svijetu državnim blagdanima pridaje veliko značenje organiziranjem svečanosti, domoljubnih i obiteljskih okupljanja, parada, sportskih događaja, medijskih osvrta, piknika, vatrometa i sl., u Hrvatskoj se primjenjuju „protokoli“ svojevrsne šutnje o nacionalnom ponosu i samosvijesti. To se najbolje iščitava kroz nisku razinu svijesti službenih struktura, medija i samih građana o značajnosti obilježavanja takvih blagdana. Sve se svelo na neradni dan, čestitke građanima, na polaganje vijenaca i sve stidljivije isticanje državnih zastava gotovo isključivo na službenim mjestima.
Nadugo i naširoko bi se dalo razglabati zašto se ne obilježavaju primjereno državni blagdani u našoj zemlji. Pravi odgovor može dati sociološka analiza koju svakako treba provesti.

 Sutra obilježavamo Dan neovisnosti – dan kojim je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom. Sabor Republike Hrvatske toga dana 1991. godine jednoglasno je donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 
Ta značajna povijesna odluka, na kojoj se temelji hrvatska suverenost i neovisnost, donesena je u jeku agresije na Hrvatsku, nakon neuspjelog pokušaja da se raspad bivše države riješi mirnim putem. Dan ranije zrakoplovi JNA, u nakani da obezglave Hrvatsku, bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, kao i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade.  I nakon proglašenja svoje neovisnosti hrvatski narod je, kao niti jedan drugi narod u Europi, svoju samostalnost i slobodu morao mukotrpno braniti, očuvati i izboriti podnoseći velike žrtve u agresiji na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

 Ovaj blagdan trebao bi biti značajan za svaku hrvatsku obitelj, za sve ljude koji žive u našoj domovini. Hrvatska u  načinu obilježavanja ovog i svih drugih značajnijih državnih blagdana prepoznaje dosegnuti stupanj političke zrelosti nacije, njezinu tradiciju, kulturu i samopoštovanje, ali i aktualni trenutak u njegovim različitim aspektima. 
Stoga je u budućnosti ovaj i sve druge hrvatske državne blagdane potrebno primjerenije i dostojanstvenije obilježavati, uz obvezno odavanje počasti hrvatskim žrtvama za slobodu i državnu nezavisnost, primjerenijim medijskim osvrtima, isticanjem državnih zastava na zgradama te organiziranjem prigodnih manifestacija u što je potrebno uključiti i sve hrvatske građane. 
 Dostojno obilježimo nadolazeći praznik -  Dan neovisnosti Republike Hrvatske te ponosno istaknimo Hrvatski stijeg na našim kućama i svim za to predviđenim mjestima. 
 Pokažimo poštovanje prema svojoj zemlji i u krvi izvojevanoj slobodi i neovisnosti! 

Petar Škorić
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade