BOLE LI IKOG OVE TUŽNE ŠOLINE KONSTATACIJE O STANJU NACIJE?

Piše: Ivica Šola
Hrvatska između Sorosa i Al Jazeere
Objavljeno: 22.9.2010
U četiri najveća nizozemska grada najčešće ime kod novorođene djece je Muhamed. Zbog demografske katastrofe, prognozira se, četvrtina stanovništva mnogih zemalja stare Europe do 2050. bit će muslimani. Islam i problem integracije je tema posvuda u EU, s nerijetkim ispadima ksenofobije i rasizma kakav je teško naći i na Balkanu. Ono što je u cijeloj toj raspri jasno, jest da je europski model sekularne države tu bitku izgubio, poglavito stoga što je slobodu religije prakticirao kao slobodu od religije, gurnuvši religijske identitete na margine društva, iz javnog prostora, gdje su jaki identiteti, poput islama, cijelo vrijeme živjeli i žive svoj paralelni svijet. U takvom modelu laiciteta integracija je sama po sebi nemoguća jer, a priori, isključuje religijsko iz javnosti, dok se u SAD-u, gdje je religijska integracija islama mnogo uspješnija, eksplicitno štiti religiju od pretjerane državne ingerencije, što dobar dio Europe čini (i) pod krinkom "neutralnosti". Lojalnost prema vlastitoj religijskoj skupini i lojalnost prema državi u SAD-u nisu u konfliktu, a religijsko ima važnu ulogu u javnom prostoru i donošenju političkih odluka. Za razliku od Europe čiji se sustav razvijao tako da zaštiti državu od religije, američki sustav nastao je s ciljem da zaštiti religiju od države. Europi se sve to sada vraća poput bumeranga.

Stereotipi i predrasude
Vijest da katarska TV postaja Al Jazeera dolazi i u Hrvatsku umah je probudila stereotipe i predrasude, iako je riječ o mediju koji, gledajući logiku spektakla, sliči gotovo svim zapadnjačkim, kao i prema profesionalnim standardima. Zbog čega Al Jazeera ima ponekad više problema s percepcijom u islamskom svijetu nego na Zapadu. S druge strane, s obzirom na financijere i kulturni krug, možemo reći da ovdje dolazi globalni megafon jedne vrste islama. Al Jazeera, osim medija visoke kvalitete, simbolizira i nama strani islamski svijet, jaki identitet u kojem religija ima važnu ulogu u društvenom i političkom životu, nešto što Europa ne priznaje. U isto vrijeme govori se i da se ovdje vraća Soros, čovjek koji simbolizira sve suprotno od jakog (religijskog ili nacionalnog) identiteta koji je u sorosevskoj ideologiji sinonim za nasilje i netoleranciju. Soros je protunacionalan, protureligijski…, premda je, kao "otvoreni društvenjak", i bez jakog identiteta pokazao da zbog svoje "vjere" zna gaziti preko leševa, i kao mešetar, i kao "filantrop".

Vjeruju samo ako im platiš
U pučkom imaginariju koji ima podosta temelja u zbilji, Al Jazeera i Soros na simboličkoj razini označavaju temeljne globalne procese; s jedne strane uniformirajući neoliberalizam i agresivni sekularizam, na drugoj jaki (religijski, nacionalni) identiteti. Taj proces događa se i Hrvatskoj. Nikakvo zatvaranje Hrvatske nije tu niti moguće niti dobro, jer svaki zatvoreni identitet se najprije usmrdi i potom crkne. Zato, umjesto odgovora o našem putu u tim procesima, pitanje: Ne bi li bilo dobro ponovno intenzivnije promišljati svoj (samo nominalni) katolički identitet, koji može biti veoma koristan kada je potrebna mudra sinteza globalnog i lokalnog, religijskog i sekularnog, identičnog i različitog, razuma i vjere? Ili ćemo na sam ovaj spomen religijskog, katoličkog identiteta, kao loši prepisivači europskih zabluda kriknuti: Marš u svoja četiri zida! I pobožno nastaviti slušati propovijedi uhljebljenih nam Sorosevih talibana koji ne vjeruju ni u svoje vjerovanje. Osim ako im debelo ne platiš

Primjedbe

Popularni postovi