POLICIJA BI TREBALA ŠTITITI POVRATNIKE A NE MOŽE NI SEBE ZAŠTITITI

Odgovorni su za napad u Bugojnu uhićeni, a policija “obrađuje” ili drži pod paskom još nekoliko stotina vahabita koji su pokazali sklonost prema kaznenim djelima. Istodobno, vlast najavljuje promjenu zakona koji će olakšati policijsku i pravosudnu borbu protiv terorizma.
Političke posljedice napada u Bugojnu i demonstriranja “vjerskog terorizma” bit će vjerojatno teže otkloniti. BiH je pred završnim pregovorima o liberalizaciji viznog režima i jasno je da joj ovaj događaj neće pomoći u tom procesu. Bugojanska bomba uzdrmala je i političku scenu u BiH, koja je zbog skorašnjih izbora ionako uzavrela.
Strah od “radikalnih islamista” odličan je argument političarima iz Republike Srpske da do daljnjeg odbiju svaku priču o ustavnim promjenama i razvlašćivanju tog entiteta. Ako ostanemo bez RS, tko će nas braniti od islamskih terorista, rečenica je koja se posljednjih dana često čuje iz usta srpskih političara.
Teroristički napadi s vjerskim predznakom negativno će utjecati i na spremnost prognanih Hrvata da se vrate u središnju Bosnu jer, ako država i policija ne mogu zaštiti sebe, kako će onda hrvatske povratnike!? Ipak, čini se da je ovaj teroristički napad najviše uzdrmao bošnjačku političku i društvenu scenu.
Većina bošnjačkih političara i Islamska zajednica u BiH godinama su ignorirali problem radikalnih vahabita. Čak i kada su nasilno upadali u džamije i agresivno optuživali Bošnjake da “nisu pravi muslimani”, reakcija lokalnih bošnjačkih vlasti i Islamske zajednice bila je blaga.
Nakon bombe u Bugojnu oni sada moraju priznati da dio sljedbenika vahabitskog pokreta jesu problem za BiH, ali i Bošnjake kao narod. Nikakva hajka protiv njih nije rješenje, ali bošnjačka politika i posebno Islamska zajednica moraju naći odgovor na nasilno ponašanje onih koji ruše međuvjerske i međunacionalne odnose u BiH, ali i ugrožavaju višestoljetnu sliku balkanskih muslimana kao dijela europskog društva. [Dejan Jazvić]

Primjedbe

Popularni postovi