OTVARA LI PRIZNANJE KOSOVA PITANJE CJELOVITOSTI I ODRŽIVOSTI BiH?


Srpski mediji objavili novi zemljovid Europe: Republika Srpska i Herceg Bosna umjesto BiH

alt
Novi zemljovid Europe objavili su beogradski mediji, pozivajući se, navodno, na pojedine američke analitičare. Po tom zemljovidu, Bosne i Hercegovine nema, a umjesto nje su dvije nove države - Republika Srpska i država Herceg Bosna! - prenosi Kurir, a prenosimo zanimljivi tekst iz tog lista
Poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde da prištinskom deklaracijom o neovisnosti nije povrijeđeno međunarodno pravo Republici Srpskoj širom su otvorena vrata za odvajanje od Bosne i Hercegovine. Ovo je jedinstven stav rukovodstva iz Banjaluke, premijera Milorada Dodika i predsjedajuće Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić.

Samo dan poslije otvaranja pandorine kutije osvanuo je zemljovid  Europe, na kojem je Republika Srpska, naravno bez BiH. Na zemljovidu su označene sve europske zone koje teže odcjepljenju od središnjih vlasti u svojim državama - Korzika, Baskija, Valonija, Južna Osetija, Kurdistan... Sarajevskim medijima zapalo je za oko da je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik jučer u četiri oka u Beogradu razgovarao sa Borisom Tadićem, predsjednikom Srbije. Podsjetimo, Dodik je, poslije sastanka kazao da će odluku i poruku Međunarodnog suda pravde dobro proučiti i naglasio da "nitko ne može kazati da i za nas to neće značiti neku posebnu poruku za budućnost".

U političkim krugovima Beograda i Banjaluke izjava je protumačena kao najava da će Dodik Republiku Srpsku povesti u neovisnost. Sarajevski mediji Dodikovu poruku ocjenjuju kao opasnu u smislu podgrijavanja ionako uzavrele atmosfere u BiH koja se nalazi u teškoj političkoj i ekonomskoj krizi.

Novi zemljovid Europe objavili su beogradski mediji, pozivajući se, navodno, na pojedine američke analitičare.
Po tom zemljovidu, Bosne i Hercegovine nema, a umjesto nje su dvije nove države - Republika Srpska i država Herceg Bosna!

- Europska unija, sa svojim problemima, zadovoljna je što u BiH vlada kakav takav mir, a jedan njezin dio nema ništa protiv raspleta "BH-čvora" u dvije etape. U prvoj bi se BiH iznutra podijelila na tri entiteta - srpski, bošnjački i hrvatski, a u drugoj etapi bi se raspala. Drugim riječima, unutarnji potresi u EU i nejedinstvo njezinih članica, pogoduju takvom raspletu - analiziraju sarajevski mediji. S druge strane, kao tračak nade BiH nalaze u SAD, ali se navodi da će administracija Baracka Obame morati  sačekati predsjedničke izbore 3. listopada, što će možda biti prekasno. (Kurir)

Primjedbe

Popularni postovi