'ŽIVOT NASTANJEN SJENAMA'

Knjiga književnika Ivana Aralice "Život nastanjen sjenama", u kojoj autor, inspiriran ratnom zbiljom devedesetih miješa autobiografske motive i memoarsku građu, oblikuje obiteljsku sagu, predstavljena je večeras u zagrebačkoj multimedijalnoj knjižari "Tisakmedia".
Knjigu (990 str.) je objavila zagrebačka izdavačka kuća "Znanje".
Urednik u toj zagrebačkoj izdavačkoj kući Tomislav Zagoda rekao je da u knjizi Aralica kroz svoja sjećanja zahvaća cijelu povijest svoje obitelji, ali i nacionalnu povijest.
Radnja se događa dan uoči vojno-redarstvene akcije "Oluje" i traje četiri dana nakon nje, a autor se, boraveći u svojoj spaljenoj kući, prisjeća svih predaka i ljudi koji su obilježili njegovo djetinjstvo te govori o nekim aktualnim pitanjima devedesetih godina.
Zagoda je rekao kako je autor knjigu pisao u obliku pisama svojem prijatelju i dugogodišnjem uredniku njegovih knjiga Zlatku Crnkoviću te zato ima "intimističan ton", piše Hina.
Autor Ivan Aralica rekao je da je u knjizi obradio svoju retrospektivu, ali, istaknuo je, "ne i biografiju jer se biografije užasava".
Objasnio je da je birao elemente svoje biografije koji, kako je rekao, "kad se zavrte i zapričaju, mogu funkcionirati kao samostalno djelo". Rekao je da u knjizi ima desetak cjelina koje bi se vrlo lako mogle izdvojiti i funkcionirati kao samostalne, a vezane su uz njegov život, pri čemu je dodao da je povezao i zbivanja koja je na terenu proživio.
Ivan Aralica (Promina, u blizini Knina, 1930.) jedan je od vodećih hrvatskih prozaika druge polovice 20. stoljeća. Objavio je više romana među kojima su: "Psi u trgovištu", "Put bez sna", "Duše robova", "Okvir za mržnju", "Ambra" i "Fukara". Dobitnik je više književnih nagrada. Redoviti je član HAZU-a i Društva hrvatskih književnika.
bitno.ba

Primjedbe

Popularni postovi