U SPLITU PREDSTAVLJENI 'ROĐACI' MATE KRAJINE

"Rođaci" - roman prvijenac Mate Krajina u kojem autor aktualizira povijesne događaje iz prošlih stoljeća Bosne i Hercegovine predstavljen je sinoć u Splitu.
Roman o obitelji Rastović, koju povijesne nevolje dijele u tri konfesionalno i nacionalno podijeljene loze i čija se sudbina međusobno isprepliće u prvoj polovici 19. stoljeća, nedavno je objavila zagrebačka nakladna kuća "Treći dan".
Na predstavljanju je novinar Ivan Ugrin istaknuo kako ugodno iznenađuje autorov jezik i pristup likovima i tematici u romanu u kojem se kroz prognaničku sudbinu hrvatske obitelji iz istočne Hercegovine prati tragičan usud ljudi i zla kob vremena, međusobni sukobi te vjerska, kasnije i nacionalna raslojavanja.
"Štivo uvlači čitatelja i teško je odvojiti se od romana prije no što ga se ne pročita do kraja", rekao je Ugrin.
Don Ilija Drmić je istaknuo kako je jedan od glavnih likova romana "Rođaci" svećenik Tadija Čalić koji se djelovao u 19. stoljeću i borio se za interese hrvatskog naroda u BiH pod turskom vlašću.
"Svećenik Tadija je jedan od posljednjih glagoljaša u BiH koji su bili protagonisti hrvatskog jezika, pisma i hrvatske kulture", istaknuo je don Ilija Drmić, župnik Vinice.
Autor je kazao je da je u svojem romanu prvijencu zastupao kršćanske vrijednosti.
Novinar i publicist Mate Krajina (r. 1964. u Roškom Polju kraj Tomislavgrada) živi u Zagrebu i donedavno je bio predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara, glavni je urednik katoličkoga glasila MI, prenijela je Hina.
bitno.ba
Rođaci

Primjedbe

Popularni postovi