U MOSTARU PROSLAVLJENA 20. OBLJETNICA HDZ-a BiH

HDZ BiH obilježio je sinoć 20. obljetnica utemeljenja te stranke u Mostaru.Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u svom je govoru istaknuo da su Hrvati u BiH danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH", istaknuo Čović.

Dodao je kako se mora žurno, već šest mjeseci poslije izbora, donijeti novi ustav koji će osigurati jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti, što će spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela.

Predsjednik HDZ-a BiH ponovio je kako je cilj njegove stranke osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ivan Šuker, potpredsjednik HDZ-a Hrvatske i potpredsjednik Vlade RH, prenio je čestitke hrvatske premijerke Jadranke Kosor, naglasivši kako će se za 20 godina kao o povijesnom trenutku govoriti o sporazumu koji je prije nekoliko dana u Zagrebu potpisali Jadranka Kosor i Dragan Čović - sporazumu između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

"To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku – predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav. Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH, a to je Hrvatska demokratska zajednica BiH", kazao je Šuker.

On je dodao kako spomenuti sporazum nudi nešto novo - drukčiji način pomoći Hrvatima u BiH. "Hrvatima u BiH u budućnosti ne treba karitativna pomoć, njima trebaju konkretni projekti jer oni sa svojom pameću i radinošću mogu to iznimno kvalitetno iskoristiti", istaknuo je Šuker.

Na obilježavanju 20. obljetnice mostarskog HDZ-a BiH nazočnima se obratila i direktorica Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner koja je kazalo HDZ BiH čvrsto ukorijenjena sa svojom tradicijom u hrvatskom narodu u BiH.

"Dvadeset godina postojanja također pokazuje kako raspolažete ogromnim iskustvom pomoću kojega možete dati konstruktivan doprinos političkoj svakodnevnici BiH. Upravo su konstruktivne snage one snage koje vaša zemlja treba toliko neophodno i koje trebaju oblikovati budućnost BiH. Vrata EU su širom otvorena za BiH", zaključila je Wolkner.

Otvoreno.ba/Fena

Primjedbe

Popularni postovi