Predstavljanje knjige "HRB - rat prije rata"

U sklopu obilježavanja 38. obljetnice dolaska prve hrvatske oružane postrojbe na prostor Rame – Fenix skupine, jučer je u Ramskoj kući, nakon komemoracija ne planini Raduši, predstavljena knjiga "Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat prije rata“, autora Bože Vukušića.
Fotografija vijesti
Kako i sam naslov govori, knjiga je posvećena Hrvatskom revolucionarnom bratstvu i Fenix skupini čiji osnivač je spomenuta organizacija. Knjigu su predstavili i o njoj govorili, autor Bože Vukušić i Ivan Butković.
Recenzent dr. sc Ivan Čizmić, između ostalog o knjizi je napisao: "U ovoj knjizi, autor Bože Vukušić opisuje kako su pripadnici Skupine Fenix, Hrvatskog revolucionarnog bratstva 20. lipnja 1972. godine ušli u Jugoslaviju s ciljem podizanja ustanka i rušenja Jugoslavije. U knjizi je opširno opisana priprema, ulazak skupine preko granice, njihove aktivnosti i stradanje u borbama s oružanim postrojbama jugoslavenskog režima.
Autor je koristio dosad slabo poznatu literaturu, kao i brojne, dosad nepregledane arhivske fondove kao što su, među ostalima, dosjei i elaborati UDB-e, KOS-a te njemačkih, francuskih, talijanskih, austrijskih i australskih tajnih policijskih službi, a također, koristio je i novinske izvore, kako one iz jugoslavenskog režima, tako i brojen iseljeničke novine, te drugi inozemni tisak.
Važno je napomenuti da je autor knjige objavio brojne intervjue s onima koji su raspolagali izravnim saznanjima o ovoj akciji. Svi ovi povijesni izvori – objavljeni i oni do sada neobjavljeni – korišteni su u knjizi na odgovarajućim mjestima i u mnoštvu bilješki kao potvrda autentičnosti sadržaja koji je autor iznio u knjizi".
Budući da je knjiga odličan izvor podataka i detaljnih opisa Fenix skupine i njenog djelovanja, posebno na ramskom području,  s autorom, Božom Vukušićem dogovorili smo suradnju i dopuštenje korištenja sadržaja, pa ćemo u slijedećem periodu na ovom portalu donositi materijale iz predstavljene knjige.
Prilog s predstavljanja knjige možete pogledati ispod:


Rama-Prozor.Info


Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade